1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansainväliset pakotteet

Alumiinimarkkinat sekaisin – USA helpottaa Venäjän pakotteita

Monimutkaisen sopimuksen kautta pakotteet kohdistuvat jatkossa vain liikemies Oleg Deripaskaan, eikä hänen omistamiinsa yrityksiin.

Kansainväliset pakotteet
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Dmitri Astakhov / EPA

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö poistaa suuriin venäläisiin alumiiniyhtiöihin kohdistuvat pakotteet. Kyseiset pakotteet ovat huomattavasti haitanneet Venäjän taloutta.

Pakotteiden kohteina ovat olleet alumiiniyhtiö Rusal ja sen emoyhtiö En+ sekä energiayhtiö EuroSibEnergo. Pakotteet asetettiin sen jälkeen, kun Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan vuonna 2014.

Monet eurooppalaiset maat ovat esittäneet toiveen, että pakotteita muutettaisiin, koska ne ovat aiheuttaneet haittaa paikalliselle teollisuudelle. Esimerkiksi Irlanti on pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltoihin, koska Irlannissa sijaitseva, 600 ihmistä työllistävä tehdas on vaikeuksissa Rusalin pakotteiden takia.

Yhtiöiden suurimpiin omistajiin on kuulunut venäläinen oligarkki Oleg Deripaska, joka on presidentti Vladimir Putinin läheinen kumppani.

Yhtiöt ovat nyt sopineet Deripaskan kanssa järjestelystä, jolla hänen omistusosuutensa ja määräysvaltansa yhtiöissä supistuvat.

Deripaskan omistusosuus En+-yhtiössä laskee 70:stä prosentista 44,95:een ja hänen äänivaltansa 35:een prosenttiin.

Deripaska siirtää osan osakkeistaan hyväntekeväisyyttä tekevälle säätiölle ja loput ottaa vastaan venäläinen VTB-pankki.

Yhdysvaltain pakotteet kohdistuvat jatkossa Deripaskaan. Hänen omaisuuttaan on jäädytetty Yhdysvalloissa. Hän ei voi jatkossa nostaa näistä yhtiöistä käteistä rahaa tai saada haltuunsa osinkoja.

Rusal on maailman toiseksi suurin alumiininvalmistaja. Yhtiön osakekurssi lähti päätöksen jälkeen vahvaan nousuun.

Yhdysvaltain kongressi on määrännyt 30 päivän tarkkailujakson, jonka aikana se voi vielä kumota pakotepäätöksen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi