Espanjan suosituimpaan joululottokioskiin tullaan satojen kilometrien päästä – lotto kuuluu jouluun ja sitä pelataan miljardeilla euroilla Espanjassa

Joululotto on Espanjan suosituin ja maailman suurin lottoarvonta.

rahapelit
Lottokioskilla riittää asiakkaita, vaikka suurin osa myynnistä tapahtuu nykyään Internetissä.
Lottokioskilla riittää asiakkaita, vaikka suurin osa myynnistä tapahtuu nykyään Internetissä.Maija Salmi / Yle

Sort Kataloniassa pienessä Sortin kylässä käy vilske ennen joulua. Kylän nimi tarkoittaa onnea. Siksi moni haluaa ostaa lottokuponkinsa juuri täältä.

– Tulimme tänne ostamaan lottokuponkeja, koska moni on ostanut voiton sisältävän kupongin täältä. Samalla teemme mukavan retken, kertovat noin 600 kilometrin päästä Albacetesta lottokuponkeja ostamaan tulleet Beatriz Delcalzo ja Rodrido Martinez.

Espanjan joululottoa pelataan miljardeilla euroilla.
Espanjan joululottoa pelataan miljardeilla euroilla.Maija Salmi / Yle

Suosituin paikka ostaa lottoarpa on kultaiseksi noidaksi nimetty kioski. Täällä lottoarpoja on myyty jo 30 vuotta ja kioskista on ostettu moni voitokas arpa.

Kioskin perustaja, liikemies Xavier Gabriel siirtyi lottobisnekseen 80-luvulla. Espanjan tunnetuimpaan lottokioskiin tullaan ympäri maailmaa.

– Olemme onnistuneet markkinoinnissa. Japanilaiset eivät tule tänne ottamaan pelkästään kuvia, vaan pelaamaan lottoa, kertoo Gabriel.

Lotto teki Xavier Gabrielista julkkiksen. Hän on tavannut muun muassa paavin.
Lotto teki Xavier Gabrielista julkkiksen. Hän on tavannut muun muassa paavin.Maija Salmi / Yle

Kioskin edessä on tiistai-iltapäivänä jonoa, mutta samanlaista väentungosta sen edessä ei näy kuin menneinä vuosina.

– Myymme suurimman osan arvoista nykyään internetin kautta. Siitä huolimatta monet haluavat tulla tänne, lottokioskista on tullut Sortin kylän matkailuvaltti, Gabriel nauraa ja istahtaa kioskin edustalla olevan noitapatsaan luudalle.

Moni lottoaja haluaa kuvan samassa paikassa. Xavier Gabrielista on tullut lottokioskin myötä julkkis. Hän omistaa myös kioskin vieressä sijaitsen kahvilan, jonka seinälle on ripustettu kuvia, joissa Gabriel poseeraa merkkihenkilöiden kanssa. Yksi heistä on paavi.

Gabriel on myös kirjoittanut kirjan, jossa annetaan elämänohjeita ja vinkkejä yrittäjyyteen.

– Kukaan ei uskonut, että lottobisneksellä voi rikastua.

Lottovoittajat juhlivat televisiossa

Espanjassa joululoton päävoittoa kutsutaan nimellä El Gordo, paksukainen. Loton päävoitto on lähes 700 miljoonaa euroa.

Yhdellä lipukkeella voi tänä vuonna voittaa neljä miljoonaa euroa. Lottonumerot arvotaan kaksi päivää ennen jouluaattoa. Lottoarvonta järjestetään Madridin Teatro Real -teatterissa, ja lapset laulavat lottonumerot suorassa tv-lähetyksessä.

Lottokoneistoa vartioidaan tarkasti ja se tarkistetaan lukuisia kertoja ennen arvontaa.

Lottoarvonnan jälkeen ruutuihin ilmestyvät voittajien kasvot. Espanjassa lottovoittajat eivät pidä matalaa profiilia.

Lottokioskista on tullut Sortin vetonaula. Lottoajia riittää ulkomailta asti.
Lottokioskista on tullut Sortin vetonaula. Lottoajia riittää ulkomailta asti.Maija Salmi / Yle

Kolme vuotta sitten Espanjaa liikutti merestä pelastettu senegalilaispakolainen, joka voitti 400 000 euroa. Samana vuonna potin sai työttömyydestä kärsivä Roquetas del Marin rantakaupunki.

Yksi lottoarpa maksaa 20 euroa ja kymmenen lipuketta sisältävä kokonainen sarja näin ollen 200 euroa. On tavallista, että ihmiset ostavat lottokuponkeja porukoissa. Siksi myös päävoitto jakautuu useamman henkilön kesken.

Rodrigo Martinez ja Beatriz Delcalzo ostivat arpoja 200 eurolla.

– Jos voitamme, lopetamme työt ja matkustelevat, he suunnittelevat. Espanjassa lottoaminen on kiinteä osa joulunviettoa. Viime vuonna lottokuponkeja myytiin yli kahdella miljardilla eurolla. Tänä vuonna myynti ei ainakaan vaikuta laskevan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus