Yhdysvallat ja Britannia syyttävät Kiinaa poikkeuksellisen laajasta hakkeroinnista – kohdistui kaupallisiin ja puolustusteknologian yrityksiin

BBC:n mukaan hakkeroituja asiakasyhtiöitä olisi myös Suomessa.

Yhdysvaltain pääsyyttäjä Rod Rosenstein (vas.) ja FBI:n johtaja Christopher Wray (kesk.) tiedotustilaisuudessa Washingtonissa. Kuvassa olevia kiinalaismiehiä vastaan on nostettu syytteet vakoilusta Kuva: Erik S. Lesser/EPA

Yhdysvaltain syyttäjät ovat nostaneet syytteet kaupallisesta vakoilusta kahta kiinalaista vastaan laajassa hakkerointijutussa.

Yhdysvaltojen mukaan miehet työskentelivät yrityksen kautta Kiinan turvallisuusministeriölle ja tiedustelupalvelulle.

Syytteiden mukaan miehet hakkeroituivat 45 tahon järjestelmiin. Kohteet olivat pääasiassa kaupallisia ja puolustusteknologian yhtiöitä sekä valtion virastoja.

Kohteita olivat muun muassa Yhdysvaltojen merivoimat ja avaruushallintovirasto NASA.

BBC: Asiakasyhtiöitä myös Suomessa

Hakkerointi on kohdistettu palveluntarjoajiin, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Palveluntarjoajien kautta voi päästä käsiksi asiakasyhtiöiden tietoihin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) hakkeroituja asiakasyhtiöitä on 12 maassa, myös Suomessa.

– Kiinan tavoite, yksinkertaisesti sanottuna, on korvata Yhdysvallat maailman johtavana supervaltana ja he käyttävät laittomia keinoja päästäkseen siihe, sanoi FBI:n pääjohtaja Chris Wray tiedotustilaisuudessa.

Hakkeroinnin kohteena olevia tahoja oli Yhdysvaltojen lisäksi Aasiassa ja Euroopassa.

Hakkeroijat keräsivät tiedustelutietoa sekä kaupankäyntiin ja teknologiaan liittyvää dataa. Esimerkiksi USA:n merivoimilta hakkerit keräsivät 100 000 henkilökunnan jäsenen henkilötietoja.

Maat: Kiinan hallitus vastuussa

Yhdysvallat ja Britannia pitävät Kiinan hallitusta vastuussa tapauksesta.

– Tämä kampanja on yksi huomattavimmista ja laajimmista kyberhäirinnöistä tähän mennessä Yhdysvaltoja ja sen kumppaneita vastaan kohdistuen kauppasalaisuuksiin ja talouteen ympäri maailman, sanoi Ison-Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt.

– Näiden tekojen täytyy loppua.

Kiina on vuonna 2015 sopimuksessa luvannut pysyä erossa kaupallisesta kypervakoilusta.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan myös useat muut maat aikovat liittyä tuomitsemaan Kiinan hakkerointiyritykset. Lähteen mukaan nämä ovat Australia, Kanada, Japani, Hollanti, Uusi-Seelanti ja Ruotsi.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat kiristyneet viime aikoina sen jälkeen, kun Kanada pidätti teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja Meng Wanzhoun Yhdysvaltojen pyynnöstä.

Viime viikkoina maat ovat myös pyrkineet neuvottelemaan kauppasodan ratkaisemisesta.