Kongon presidentinvaalit siirtyvät taas: vaalit lykkääntyneet jo kaksi vuotta, tällä kertaa syynä tuhoutuneet äänestyslaitteet

8 000 äänestyslaitetta tuhoutui tulipalossa viime viikolla.

Johtavan puolueen ehdokkaan Emmanuel Ramazani Shadaryn kampanjabannereita Kongon pääkaupungin Kinshasan kaduilla. Kuva: Stefan Kleinowitz/EPA

Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalit siirtyvät jälleen. Vaalit ovat siirtyneet lukuisia kertoja sen jälkeen, kun ne piti alun perin pitää vuoden 2016 lopulla.

Vaalit oli tarkoitus järjestää sunnuntaina, mutta viime viikolla vaalikomitean varastolla syttyi tulipalo, joka tuhosi 80 prosenttia eli 8 000 äänestyslaitetta. Vaalikomitean mukaan vaadittavia järjestelyjä ei ehditä hoitamaan sunnuntaihin mennessä.

Aiemmin vaalikomitea on vedonnut muun muassa mellakoista johtuvaan huonoon turvallisuustilanteeseen.

Uudeksi vaalipäiväksi on asetettu 30. joulukuuta.

Presidentti Joseph Kabila on ollut vallassa vuodesta 2001. Tämän vuoden alussa hän ilmoitti siirtyvänsä syrjään, mutta Kabila todennäköisesti haluaa yrittää pysyä vallankahvassa.

Tällä hetkellä Kongon perustuslaki estää Kabilan uudelleenvalinnan, koska hän on hallinnut jo kaksi kautta.

Maassa on ollut levottomuuksia jo pitkään. Vaalien siirtyminen on vain kiihdyttänyt väkivaltaisuuksia. Useita ihmisiä on kuollut viime päivinä opposition vaalikokoontumisissa maan eri osissa. YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Kongon hallitusta tutkimaan tapauksia.

Kongon vaaleissa käytetään ensimmäistä kertaa äänestyslaitteita, jotka ovat harvinaisia Afrikassa. Maan oppositio, diplomaatit ja teknologia-asiantuntijat ovat esittäneet huolensa siitä, että laitteita voi manipuloida.

Viime vuonna YK kertoi, että 3,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan väkivaltaisten levottomuuksien takia.

Lue lisää: