Analyysi: Puolustusministeri Mattisin lähtiessä Trumpin hallinnosta poistuu ulkopoliittista kokemusta sekä liittolaissuhteiden ja kansainvälisen yhteistyön takuumies

Trump ja Mattis olivat eri linjoilla useista asioista, Trumpin päätös vetäytyä Syyriasta näyttää olleen Mattisille viimeinen pisara, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Yhdysvaltain puolustusministeri
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Jim Mattis
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Jim MattisChris Kleponis / EPA

WASHINGTON Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattisin eroilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli ilmoittanut Yhdysvaltain vetävän joukkonsa Syyriasta. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että Mattis päätti lähteä vastalauseena tälle Trumpin yllättävälle ja arvostelua herättäneelle Syyria-päätökselle.

Mattis on aiemmin sanonut (siirryt toiseen palveluun), ettei Syyriasta voi vetäytyä ennen kuin poliittinen prosessi ja rauhanneuvottelut ovat edistyneet

Syyria näyttää olleen entiselle kenraalille viimeinen pisara, sillä Mattis on ollut Trumpin kanssa eri linjoilla monista ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Mattis on esimerkiksi korostanut Nato-liittolaissuhteiden merkitystä, aikana jolloin Trump on pikemminkin kovistellut liittolaisia puolustusmäärärahoista ja Trumpin sitoutumista koko sotilasliittoon on epäilty. Trump on toistuvasti arvostellut Nato-kumppaneita ja sotilasliittoa epäreiluksi Yhdysvalloille.

Donald Trump kättelee James Mattisia.
Donald Trump kätteli James Mattisia marraskuussa omalla golfklubillaan New Jerseyssä.Aude Guerrucci / EPA

Toimittaja Bob Woodwardin kirjassa Mattisin väitetään joutuneen selittämään Trumpille miksi Yhdysvallat käyttää niin paljon rahaa ja sotilaallisia resursseja Korean niemimaalla. Woodwardin mukaan Mattis sanoi Yhdysvaltain olevan alueella estääkseen kolmannen maailmansodan. Kyseisen keskustelun jälkeen Mattis oli Woodwardin mukaan ollut hyvin huolissaan ja luonnehtinut presidentin käsityskyvyn olevan viides- tai kuudesluokkalaisen tasolla.

Presidentille osoittamassaan erokirjeessä (siirryt toiseen palveluun) Mattis ei peittele linjaerimielisyyksiä. ”Teillä on oikeus puolustusministeriin, jonka näkemykset ovat paremmin linjassa kanssanne”, Mattis kirjoittaa.

Samaisessa erokirjeessä Mattis antoi myös viimeisen oppituntinsa Amerikka ensin –ulkopolitiikkaa ajavalle presidentille. Mattisin mukaan Yhdysvaltain vahvuus perustuu erottamattomasti ainutlaatuisiin ja laajoihin liittolaisuussuhteisiin. ”Emme pysty suojelemaan etujamme ilman vahvojen liittolaissuhteiden ylläpitämistä ja ilman, että kunnioitamme näitä liittolaisia”, Mattis kirjoittaa.

Väistyvän puolustusministerin viimeisenä sivalluksena Mattis muistuttaa, että Yhdysvaltain olisi oltava luja sellaisia maita kohtaan, joiden strategiset intressit ovat enenevästi suhteessa Yhdysvaltoihin jännitteiset. Mattis mainitsee nimeltä Venäjän ja Kiinan.

Liittolaismaissa Mattisia on pidetty Trumpin hallinnon vakauden ja kansainvälisen yhteistyön takuumiehenä. Mattisin poistuessa onkin helppo arvata, että Euroopassa kuuluu huolestuneita huokauksia.

Trump on sanonut valitsevansa uuden puolustusministerin pian. Jos seuraaja on lähempänä Trumpin kuin Mattisin ajatusmaailmaa, transatlanttisille suhteille ja yhteistyölle koittavat vaikeat ajat.