Hyppää sisältöön

Nordic Soyan tehtaalla Uudessakaupungissa oli yöllä tulipalo

Vaaratilanne olisi tullut, mikäli savukaasut olisivat päässeet lämpenemään liikaa, ja räjähtäneet tai humahtaneet palamaan.

Uudenkaupungin Nordic Soyan tehdas paloyönä, liekkejä ei näkynyt rakennuksen ulkopuolelle. Kuva: Eino Kossila / Yle

Uudessakaupungissa Nordic Soyan tehtaalla syttyi torstai-iltana tulipalo. Palo sai alkunsa soijarouheen kuivatussäiliössä, joka on tilavuudeltaan noin sata kuutiota.

Tehtaalla testattiin uutta menetelmää ja oletettavasti palo sai alkunsa sen prosessin seurauksena. Soijaa kuivatettiin paahtimessa, korkeassa säiliötornissa.

– Uutta prosessia testattiin ja soijan joukossa oli kasviöljyä, joka ilmeisesti syttyi itsestään prosessin aikana palamaan, kertoo päivystävä palomestari Olli Suominen Varsinais-Suomen pelstuslaitokselta.

Teollisuuslaitoksessa on helposti syttyviä nesteitä, joten palossa oli riskejä. Varsinainen palo kuitenkin rajoittui torniin, eikä teollisuusrakennukselle tai henkilökunnalle aiheutunut vahinkoja.

– Jos savukaasut olisivat päässeet lämpenemään liikaa, ja räjähtäneet tai humahtaneet palamaan, niin se olisi voinut olla suurempi vaara, Suominen kommentoi.

Prosessista, jota tehtaalla koeajettiin, ei ollut aiempaa kokemusta. Pelastuslaitoksen mukaan oli erittäin tärkeää, että henkilökuntaa oli paikalla, että he tiesivät kertoa, mitä oltiin tekemässä ja palo saatiin helposti rajattua ja sammutettua.

Suominen arvioi, että suurin työ ja kustannukset aiheutuvat sammutusveden ja palojätteen puhdistamisesta soijapaahtimesta.

Pelastuslaitos sai hälytyksen iltakymmenen jälkeen. Paikalle hälytettiin parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Palo saatiin sammumaan puoleen yöhön mennessä ja myös jälkisammutusyksiköt poistuivat tehtaalta noin kello puoli yksi.

.
.