1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjan ja Katalonian johtajat neuvottelivat konfliktin ratkaisusta: Pystymme puhumaan kaikesta

Yhteisessä julkilausumassa painotetaan keskustelujen jatkamista ratkaisun löytämiseksi.

Katalonia
Kaksi miestä istuu vastakkain, taustalla punakeltaiset liput.
Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Katalonian aluejohtaja Quim Torra tapasivat torstaina. Toni Albar / EPA

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ja Katalonian aluejohtaja Quim Torra ovat allekirjoittaneet illalla julistuksen, jolla keskinäisiä jännitteitä pyritään vähentämään.

Barcelonassa tavanneet johtajat sanovat molempien osapuolten olevan sitoutuneita ratkaisemaan Katalonian konfliktin neuvottelemalla. Espanjan pääministerin mukaan neuvottelut ovat ensimmäinen askel.

– Tämän askeleen myötä pääsemme puhumaan ihmisille merkityksellisistä asioista, voimme vähentää instituutioiden välisiä konflikteja sekä parantaa Katalonian taloutta, lupasi ministeri Sánchez.

Espanjan ja Katalonian neuvottelut jatkuvat hallitustasolla tammikuussa. Julkilausumassa painotettiin myös, että ratkaisulla tulisi olla myös katalaanien tuki. Aluejohtaja Torra sanoikin, että kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä on demokraattinen ratkaisu. Vuonna 2017 järjestetty kansanäänestys ei ollut laillinen, ja tuolloin Espanjan hallinto torppasi Katalonian itsenäisyyshaaveet, itsenäisyysjulistuksen jälkeen katalaanijohtajat pidätettiin ja he ovat syytettyinä kapinasta.

-Olemme molemmat sitoutuneet demokraattisen ratkaisun löytämiseen. Pystyimme keskustelemaan kaikesta, siitä tässä on kyse, totesi Katalonian aluejohtaja Torra.

-Kerroin Sánchezille, että me katalaanit emme pidä kuningaskuntaa valtiomuotonamme, lisäksi meilestämme sorto ei kuulu tälle vuosisadalle. Ja kolmanneksi, me katalaanit olemme sitä, mieltä että konflikti on ratkaistava poliittisesti, sanoi Torra.

Kokouksen takia Barcelonassa on jo ollut mielenosoituksia. Poliisien määrää on lisätty, sillä väkivaltaisuuksia pelätään.

Perjantaina myös Espanjan hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti Barcelonassa. Katalonian itsenäisyysmieliset pelkäävät, että Espanja pyrkii jälleen siirtämään Katalonian itsehallintoalueen maan keskushallinnon alaisuuteen.

Lue lisää:

Katalonian kriisiä yritetään ratkaista jälleen – Espanjan hallitus kokoontuu Barcelonassa, kaupungissa pelätään väkivaltaisuuksia

Aiheesta muualla:

Catalan protests as Spain cabinet goes to Barcelona (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi