UPI:n tutkija: Yhdysvaltojen puolustusministeri Mattisin lähtö lisää globaalia epävarmuutta

Epävarmuuden kasvu vaikuttaa eniten pieniin maihin, kuten Suomeen ja Ruotsiin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Yhdysvaltain puolustusministeri
USA, Venäjä ja Syyria
USA, Venäjä ja Syyria

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona vetävänsä Yhdysvaltojen joukot pois Syyriasta. Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Syyriassa noin kaksi tuhatta sotilasta. Päivä ilmoituksen jälkeen puolustusministeri James Mattis ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi Ylen aamu-tv:ssä, että puolustusministeri Mattisin lähtö lisää selvästi globaalia epävarmuutta, sillä Mattisin ulkopolitiikka on ollut ennustettavaa – hän on toiminut Yhdysvaltojen liittolaissuhteiden ja kansainvälisen yhteistyön takuumiehenä.

– Mattis on joutunut hyvin usein korjaamaan Trumpin lausuntoja – rauhoittelemaan ja kertomaan eri tahoille, kuten Suomelle ja Ruotsille, että ei kannata huolestua ja näin tilanne oikeasti on, Pasternak luonnehtii.

Hänen mukaansa globaalin epävarmuuden kasvu vaikuttaa eniten pieniin maihin. Pasternakin sanoo, että Mattis tunsi Pohjoismaat hyvin ja nyt tehtävään voi tulla henkilö, joka ei tunne Skandinaviaa niin hyvin.

Vakavin ongelma Syyrian tilanteessa on Pasternakin mukaan se, että Yhdysvaltojen liittolaisille ei kerrottu Trumpin päätöksestä vetää joukot pois etukäteen.

– Israel näytti olevan ainut Yhdysvaltojen liittolainen, joka tiesi päätöksestä etukäteen.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro sanoo,että Yhdysvallat on sössinyt politiikkansa Lähi-idässä ja Venäjä näyttäytyy alueen toimijoille johdonmukaisempana ja luotettavampana liittolaisena ja on sen takia ottanut isomman roolin alueella.

Kangaspuron mukaan Mattis on ollut keskeinen toimija Yhdysvaltojen ja Venäjän vuoropuhelun ylläpitäjänä. Hänen mukaansa vuoropuhelulla on estetty, etteivät suurvaltojen joukot törmäisi ja joutuisi taistelukontaktiin Syyrian sodassa.

– Hän on näytellyt Venäjän näkökulmasta positiivista roolia suurvaltapolitiikassa ja realismin tuomista ulkopolitiikkaan, ettei kaikkia ovia potkita hajalle.

Kangaspuro uskoo, että Venäjä ja Bašar al-Assad tulevat jatkamaan taistelua Syyriassa Isisiä vastaan jatkossa ilman Yhdysvaltoja. Hänen mukaansa Isis ei välttämättä ole vielä lyöty Syyriassa.

Lue lisää:

Analyysi: Puolustusministeri Mattisin lähtiessä Trumpin hallinnosta poistuu ulkopoliittista kokemusta sekä liittolaissuhteiden ja kansainvälisen yhteistyön takuumies

Trumpin päätös joukkojen pois vetämisestä Syyriasta ei välttämättä pidä – UPI:n Aaltola: "Presidentti puhuu omille ydinkannattajilleen"

Presidentti Trumpin ilmoitus vetää joukot Syyriasta herättää hämmennystä Yhdysvalloissa

Trump hehkutti sotilaiden kotiuttamispäätöstään Twitterissä

Yhdysvallat vetää nopealla aikataululla sotilaansa Syyriasta – kotiutus kestää kahdesta kolmeen kuukautta