Hyppää sisältöön

Työllisyysaste nousi hallituksen 72 prosentin tavoitteeseen – Sipilä: "Se on keveiden tuuletusten paikka autotallissa tänään"

Työllisyysaste nousi hallituksen tavoitteeseen marraskuussa. Katso pääministerin haastattelu.

Juha Sipilä ja Petteri Orpo löivät kättä tänään edukunnan täysistunnossa.
Sipilä kommentoi työllisyyttä.

Työllisyysasteen trendi oli marraskuussa 72 prosenttia, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Työllisyysaste nousi siten hallituksen tavoitteeseen.

Työllisiä oli yhteensä hieman yli 2,5 miljoonaa. Määrä on 38 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyysasteen trendi oli 7,1 prosenttia. Työttömien määrä oli 168 000.

Trendi on satunnais- ja kausivaihtelusta puhdistettu luku.

Työllisyysaste kohosi lokakuusta prosenttiyksikön kymmenyksen. Vuoden alussa tammikuussa työllisyysaste oli tasan 71 prosenttia. 70 prosentin ylitys tapahtui viime vuoden lokakuussa.

Työllisyysasteen kohoamista hallituksen tavoitteeseen on edesauttanut se, että työvoiman ulkopuolella olevan väestön määrä on supistunut. Työllisyysaste lasketaan siten, että töissä olevien määrää verrataan kaikkien työikäisten määrään.

Työvoiman ulkopuolella oli marraskuussa runsaat 1,4 miljoonaa henkilöä. Työvoiman ulkopuolella ovat muun muassa opiskelijat.

Sipilä iloitsi Twitterissä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus asetti yhdeksi päätavoitteistaan työllisyysasteen nostamisen 72 prosenttiin. Pääministeri iloitsi tavoitteen täyttymisestä Twitterissä tänään perjantaina.

– Hieno joulu-uutinen. Hallituksen työllisyystavoite 72 prosenttia on nyt saavutettu. Se on keveiden tuuletusten paikka autotallissa tänään, kuten olen luvannut. Hyvää joulua kaikille! Sipilä kirjoittaa tviitissään.

Sipilä kommentoi asiaa myöhemmin Ylen haastattelussa. Sipilä mukaan tavoite on ollut kova.

– Alussa siihen ei kovin moni uskonut ja matkan varrellakin on epäilijöitä riittänyt, hän sanoi ja lisäsi iloitsevansa jokaisesta työpaikasta.

Sipilän mukaan seuraavan hallituksen tavoitteena täytyy olla työllisyysasteen nostaminen vähintään 75 prosenttiin.

– Nyt se on hyvällä uralla. Yli neljä prosenttiyksikköä nousua tällä kaudella. Seuraavalle kaudelle jää kolmen prosenttiyksikon lisätavoite. Se on täysin mahdollinen mutta se vaatii äärimmmäisen määrätietoista työtä.

Pääministerin mukaan tämä työ tarkoittaa muun muassa työmarkkinoiden muuttamista joustavammaksi ja paikallisen sopimisen helpottamista, samoin tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen panostamista.

Työttömiä työnhakijoita 229 400

Työ- ja elinkeinoministeriön katsauksen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli marraskuun lopussa yhteensä 229 400 työtöntä työnhakijaa. Se on 41 900 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä oli 66 300, mikä on 25 500 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin marraskuun aikana 50 200, mikä on 4 300 enemmän kuin edellisvuoden marraskuussa.

Yhteensä TE-toimistoissa oli marrakuussa avoimena 96 500 työpaikkaa, mikä on 11 100 enemmän kuin vuosi sitten.

Erot Tilastokeskuksen ja ministeriön lukujen välillä selittyvät sillä, että Tilastokeskuksen lähteenä oleva työvoimatutkimus on otostutkimus, kun taas TEMin Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri.

Korjattu 31.12. klo 11.52: Poistettu ennen ensimmäistä väliotsikkoa olevasta kappaleesta maininta, että työttömät olisivat työvoiman ulkopuolella. Työvoimaan kuuluvat sekä työlliset että työttömät.

Lue myös:

.
.