1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten ison asunnon saa kohta kaupaksi, kun syntyvyys laskee koko ajan? ”Oma asunto on ensisijaisesti koti, ei sijoituskohde”

Perheasunnon omistajien kannattaa alkaa totutella ajatukseen, että asunnosta ei myytäessä saa enää omiaan pois.

asunnot
valkotiilisen omakotitalon seinää
Omakotitalon ja ison asunnon myynti kannattaa ajoittaa nousukaudelle.AOP

Suomessa syntyvyys on jatkuvassa laskussa, eikä mikään ennuste lupaa syntyvyyden nousua.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen muistuttaa, että jos syntyvyyden lasku jatkuu tuoreen väestöennusteen mukaisesti, laskee sekä lasten että lapsiperheiden lukumäärä. Suomen väestörakenne muuttuu.

– Tällöin perheasunnoille on kokonaisuudessaan vähemmän kysyntää. Sen sijaan ikäihmisten palveluasunnoille on paljon nykyistä enemmän kysyntää.

Mutta perheasuntojen kysyntään vaikuttaa myös kaupungistuminen.

– Tulevaisuudessa nykyistä suurempi osa perheistä tulee asumaan pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvavissa kaupungeissa, Kärkkäinen toteaa.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan juuri suurimmissa kasvukeskuksissa muun muassa omakotitalojen tarjonta on verraten vähäistä. Nousukaudella ja uusioperhetilanteissa omakotitaloilla on ollut kysyntää.

– Omakotitalojen ja isojen asuntojen kohdalla on oikeastaan vain yksi ohje. Lyhennä velkaa säntillisesti, jottet ajaudu stressitilanteen vuoksi pakkomyyntitilanteeseen. Omakotitalon ja ison asunnon myynti kannattaa ajoittaa nousukaudelle tai ainakin asuntomarkkinoiden luonnollisiin sesonkiaikoihin, Pauna toteaa.

Osto sitä vastoin kannattaa ajoittaa laskukaudelle tai ainakin sellaiseen aikaan, kun asuntomarkkinoilla on hiljaista.

Rakennusteollisuuden pääekonomistin paikalta EK:n pääekonomistiksi vuoden vaihtuessa siirtyvä Sami Pakarinen näkee jonkinlaisen muutoksen jo tapahtuneen, sillä aiemmin nousukaudella neliöiden tarve on kasvanut ripeämmin kuin niiden keskimääräinen määrä.

– On hankala nähdä, että Suomessakaan yleistyisi se, että vaikkapa lapsettomat pariskunnat ostaisivat isompia perheasuntoja.

On luovuttava ajatuksesta, että tappiolla myyminen on pahasta

Nordean Kärkkäisen mukaan on hyvä pohtia, mitä asunnolle ja sen arvolle tapahtuu jatkossa. Muuttotappiokunnassa perheasunnon omistajan kannattaa varautua siihen, että asuntoa voi olla vaikea saada myydyksi ainakaan alkuperäisellä hinnalla.

– On tärkeä muistaa, että oma asunto on ensisijaisesti koti, ei sijoituskohde.

Samaa mieltä on Hypoteekkiyhdistyksen Pauna: taantuvilla alueilla iso asunto tai omakotitalo on käytännössä asuntomarkkinoiden ulkopuolella. Pauna mainitsee, että jopa asunnon mikrosijainti ratkaisee, miten asunto kaupaksi menee.

– Esimerkiksi päiväkotien ja erilaisten lapsiperheelle tärkeiden palvelujen läheisyyden ja helpon saavutettavuuden lisäksi kannattaa huomioida, että mahdollisuus autottomaan arkeen on joka päivä entistä tärkeämpi etu.

Pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo, että ihmiset ovat tällä hetkellä vielä lukkiutuneet ajatukseen, että asunnosta on aina saatava vähintään omat takaisin.

Pakarinen tietää käyttäytymistaloustieteen viisauden, että tappion tunne on huomattavasti suurempi kuin tunne siitä käyttöhyödystä, jonka asunnosta on saanut.

– Se on tällainen psykologien ankkuroituminen siihen maksettuun hintaan, että tappiota ei tehdä. Kyllä se väistämätöntä on, että tappiota pitää alkaa tehdä, jos ei ala kauppa käydä.

Kerrostaloja Töölössä Helsingissä
Mikko Stig / Lehtikuva

Ehkä maahanmuuttajat innostuvat isoista asunnoista?

Alueelliset erot ovat siis suuria. Pitkään muuttotappiota tehneissä kunnissa isot perheasunnot ovat tulevaisuudessa aina vain vaikeampia myytäviä.

Ennustaminen on kuitenkin tunnetusti hankalaa.

Pääekonomisti Sami Pakarisen mukaan esimerkiksi kaupunkikeskustoihin muuttaneiden luovan luokan ihmisten ja perheiden tulevaisuus on erittäin kiinnostava. Yhdysvaltalainen kaupunkitutkija Richard Florida on väläytellyt ajatusta, että luova luokka saattaa kyllästyä keskustoihin, jos sinne muuttaakin liikaa väkeä. Tästä voisi ehkä seurata vastatrendi ja muuttoliike ulospäin.

– Toinen isompi muutos, mitä pitää varsinkin pääkaupunkiseudulla miettiä, on, kuinka hyvin tiedämme maahanmuuttajien asumistoiveet. Voisin kuvitella, että ne ovat aika erilaiset. Siitä ei ole ainakaan liian paljon keskusteltu, mitä ne voisivat olla, Pakarinen pohtii.

Suomen väestön ennustetaan pienenevän noin 15 vuoden kuluttua. Silloin asuntojen kysyntäkin lähtee laskuun.

Nordean Olli Kärkkäinen sanoo, että nyt ei pidä tehdä liian hätäisiä päätöksiä. Jos perhe perustetaan nyt, on perheasunnollekin tarvetta vuosiksi eteenpäin.

– Asuntomarkkinoihin liittyvät muutospaineet on kuitenkin hyvä muistaa asunnon tulevaa arvokehitystä pohtiessa.

Ja mitä tahansa voi sattua. Voi tulla ero tai paikkakunnan vaihto. Monella ison asunnon omistajalla on myös lainojen kanssa tiukkaa, jos korot nousevat.

Hypoteekkiyhdistyksen Ari Pauna tiivistää vielä vinkit perheellisille. Ylipitkiin eli yli 30 vuoden laina-aikoihin ei kannata tarttua. Eikä myöskään lyhennysvapaisiin. Ja jos asuu vuokralla, pääsee eroon asuntoveloista.

– Kasvavassa kaupungissa kannattaa pyrkiä omistusasuntoon ja kasvukeskusten ulkopuolella puolestaan vuokra-asuntoon vuokratasosta jatkuvasti tinkien.

Lue seuraavaksi