Valkoisen talon ulko-ovi on paukkunut tiuhaan: Trumpin hallinnosta lähtenyt monta isoa nimeä

Puolustusministeri James Mattis on viimeisin lähtijä. Yle kokosi yhteen kymmenen esimerkkiä Trumpin hallinnon jättäneistä.

Presidentti Trumpin hallinto
Valkoisesta talosta lähteneet.
Kuvassa vasemmalta oikealle ylärivistä lukien: James "Jim" Mattis, Nikki Haley, John Kelly, Jeff Sessions, Scott Pruitt, H.R. McMaster, Rex Tillerson, Steve Bannon, Michael Flynn ja James Comey.AOP / Yle Uutisgrafiikka

Valkoisen talon ovi on käynyt presidentti Donald Trumpin valtakaudella tiheään tahtiin. Viimeisimpänä erostaan ilmoitti puolustusministeri James Mattis.

Kokosimme tähän juttuun kymmenen esimerkkiä Trumpin hallinnon jättäneistä työntekijöistä ja heidän presidentin alaisena viettämiensä päivien määrän.

James "Jim" Mattis: 373 päivää

Puolustusministeri Mattisin eron syynä pidetään erimielisyyttä presidentti Trumpin kanssa ulko- ja puolustuspolitiikasta.

Trump kertoi keskiviikkona Twitterissä vetävänsä Yhdysvaltain joukot Syyriasta. Hieman ennen Mattisin eroilmoitusta Yhdysvaltain hallinnosta tihkui myös tietoja, että amerikkalaisjoukkojen määrä Afganistanissa puolitetaan.

Mattis aloitti Trumpin hallinnossa viime tammikuussa. Eläköitynyttä merijalkaväen kenraalia pidettiin yhtenä Trumpin hallinnon asiantuntevimmista ministereistä.

Lähi-idän politiikassa Mattis tunnetaan miehenä, joka kannattaa kovia keinoja Irania vastaan (siirryt toiseen palveluun). Hän on antanut tukensa Jemeniä pommittavalle Saudi-Arabialle. Ensimmäisen ministerimatkansa hän teki Etelä-Koreaan.

Puolustusministeri jatkaa tehtävässään helmikuun loppuun saakka.

Lue myös: Analyysi: Puolustusministeri Mattisin lähtiessä Trumpin hallinnosta poistuu ulkopoliittista kokemusta sekä liittolaissuhteiden ja kansainvälisen yhteistyön takuumies

Jeff Sessions: 636 päivää

Oikeusministerinä toiminut Jeff Sessions sai Trumpilta kenkää marraskuussa. Sessions ajautui välirikkoon Trumpin kanssa sen jälkeen, kun hän jääväsi itsensä Trumpin hallinnon Venäjä-yhteyksien tutkinnasta.

Trump arvosteli Sessionsia rajusti tämän päätöksestä. Trump muun muassa sanoi, että jos olisi tiennyt jääväämisestä ennakkoon, hän ei olisi nimittänyt Sessionsia lainkaan ministeriksi.

Kesällä Trump vaati oikeusministeriään lopettamaan Venäjä-tutkinnan.

John Kelly: 142 päivää

Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly saa lähteä Valkoisesta talosta vuodenvaihteessa.

Alkuvuoden 2017 Kelly työskenteli Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministerinä. Hänet nimitettiin kansliapäälliköksi saman vuoden kesällä sen jälkeen, kun Reince Priebus erotettiin tehtävästä.

Kellyn on kerrottu riitaantuneen Trumpin kanssa jopa niin pahasti, että he eivät olleet lopuksi enää puheväleissä. Toimittaja Bob Woodwardin kohukirjan mukaan Kelly olisi kutsunut Trumpia useita kertoja idiootiksi.

Kelly on James Mattisin tapaan eläkkeellä oleva merijalkaväen kenraali.

Nikki Haley: 520 päivää

Donald Trump nimitti Nikki Haleyn Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi marraskuussa 2016, jo ennen virkakautensa alkamista. Ennen suurlähettilään pestiä Haley toimi Etelä-Carolinan osavaltion kuvernöörinä.

Haley erosi viime lokakuussa. Hän ei avannut lähtönsä syitä tarkemmin kuin sanomalla, että on oltava tarpeeksi epäitsekäs ymmärtääkseen, milloin on astuttava syrjään. Amerikkalaismedioissa spekuloitiin, että Haleyn ero olisi johtunut putoamisesta pois Trumpin sisäpiiristä.

Haleyn kaudella Yhdysvallat erosi YK:n ihmisoikeusneuvostosta, jota Trumpin hallinto piti liian Israel-vastaisena. Haley arvosteli neuvostoa tekopyhäksi poliittisten ennakkoasenteiden likakaivoksi.

Scott Pruitt: 503 päivää

Scott Pruitt työskenteli Yhdysvaltain ympäristöviraston johtajana. Hän erosi heinäkuussa skandaalinkäryn saattelemana.

Pruitt jäi useita kertoja kiinni julkisten varojen väärinkäytöstä. Hän käytti sanomalehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) verorahoja muun muassa ensimmäisen luokan lentoihin, ympärivuorokautiseen henkilökohtaiseen vartiointiin sekä kymmenien tuhansien eurojen arvoiseen puhelinkoppiin.

Rex Tillerson: 405 päivää

Ulkoministeri Rex Tillerson sai potkut maaliskuussa. Tiettävästi hän oli jo kesästä 2017 lähtien harkinnut pyytävänsä itse eroa.

Tillersonin huhuttiin olleen ennen eroa huonoissa väleissä presidentti Trumpin kanssa. Hän oli Trumpin kanssa eri mieltä siitä, olivatko Pohjois-Korean kanssa käytävät neuvottelut järkeviä.

Tillerson antoi ulkomaanmatkallaan lausunnon, jossa hän sanoi presidentin tehneen päätöksen Pohjois-Korea -neuvotteluista omin päin. Samana päivänä Trump päätti Tillersonin erottamisesta.

H. R. McMaster: 395 päivää

H. R. McMaster tuli Trumpin hallintoon kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi helmikuussa 2017. Hän erosi maaliskuussa 2018

Jotkut Trumpin neuvonantajista syyttivät kenraaliluutnanttia siitä, että hän vastusti joitain Trumpin näkemyksiä. McMaster erosi tehtävästään tiettävästi hyvissä merkeissä käytyään presidentin kanssa keskusteluja väistymisestä useiden viikkojen ajan.

McMaster palveli Yhdysvaltain armeijassa 1980-luvulta lähtien ja oli mukana Persianlahden, Irakin ja Afganistanin sodissa.

Steve Bannon: 210 päivää

Steve Bannon työskenteli Trumpin päästrategina ja vaalikampanjan päällikkönä. Hän sai potkut elokuussa 2017.

Bannonin kerrottiin ottaneen ennen eroaan yhteen muiden Valkoisen talon neuvonantajien ja presidentin perheenjäsenten kanssa. Michael Wolffin Fire and Fury -kirjassa Bannon syytti presidentin poikaa Donald Trump Jr:ää maanpetoksellisesta toiminnasta.

Bannon oli äärikonservatiivisen Breitbart-julkaisun puheenjohtaja tammikuuhun asti. Bannon on laajentanut toimintaansa Eurooppaan, jossa hänen perustamansa "Liikkeen" tavoitteena on vaikuttaa europarlamenttivaaleihin.

James Comey: 109 päivää

Presidentti Donald Trumpin ja liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn välejä on kuvailtu viha-rakkaussuhteeksi. Trump erotti Comeyn toukokuussa 2017.

Comey arveli, että hänen erottamisensa syynä oli Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksien tutkinta. Comey oli vastuussa Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksien selvittämisestä FBI:ssa.

Trump muutti matkan varrella suhtautumistaan Comeyn tapaan johtaa hänen vastaehdokkaansa Hillary Clintonin sähköpostien tutkintaa. Vielä syksyllä 2016 Trump suitsutti FBI-pomoa, mutta toukokuussa 2017 hän sanoi, että Comey hoiti sähköpostitutkintaa väärällä tavalla.

Keväällä julkaistussa kirjassaan Comey puhuu suunsa puhtaaksi Trumpista. Comey muun muassa vertaa presidenttiä mafiapomoon. Vastauksena Trump nimitteli Comeyta limanuljaskaksi.

Michael Flynn: 24 päivää

Presidentti Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ei kestänyt Valkoisessa talossa kuukauttakaan. Amerikkalaismediat paljastivat helmikuussa 2017, että hän oli tavannut Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin ennen Trumpin virkaanastujaisia.

Valkoinen talo kertoi potkujen syyksi sen, että Flynn oli valehdellut Venäjä-yhteyksistään varapresidentti Mike Pencelle.

Flynn lupasi tehdä yhteistyötä erikoissyyttäjä Robert Muellerin kanssa Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksien tutkinnassa.

Lue myös: Trumpin ex-neuvonantaja oikeudessa valehtelusta FBI:lle – Tuomari läksytti ensin ja pyörsi sitten omia puheitaan

Jutussa on käytetty lähteinä The New York Timesia, Guardiania, Foreign Policyä sekä CNN ja BBC-uutiskanavia.