1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahjakas joulu tuli sittenkin Hämeenlinnaan

Joulupuu-keräys tuotti kolmisen tuhatta lahjaa hämeenlinnalaisille lapsille. Lahjat odottavat nyt aattoa ja innokkaita avaajia.

joulu
Lasitaiteilijoiden joulukuusia -näyttely.
Tiina Jutila / Yle

Joulupuu-keräyksen tunnettavuuden kasvaessa keräys on alkanut tavoittaa entistä useampia lahjoittajia, niin yksityisiä ihmisiä kuin yrityksiäkin. Monet työpaikatkin ovat keränneet keskuudestaan paljon lahjoja aatoksi.

Tämänvuotisen keräyksen Hämeenlinnan projektipäällikkö Susanna Valtonen on tulokseen tyytyväinen. Tempauksessa mukana olleet nuorkauppakamarilaiset ovat päivystäneet ja ottaneet vastaan lahjoja niin kauppakeskus Goodmanin aulassa kuin HPK:n liigapeleissä.

– Jouluaattona on luvassa lautapelejä. Sählymailoja, villasukkia, vaatelahjakortteja ja elokuvalippuja, kertoo Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö.

Paketteihin on sujautettu myös kirjoja ja värejä. Onpa tulevaa kevättä odottamassa myös upouusi pikkupyörä, apurenkailla vielä vahvistettuna. Sosiaalitoimen asiakkaita tuntevat virkailijat ovat viime kädessä varmistaneet, että lahjat tavoittavat lahjaa tarvitsevan kirkassilmän Hämeenlinnassa.

Jaettua jouluiloa saajille ja antajille

Joulun läheisyys mahdollistaa monenlaisen auttamisen. Keräystä toteuttaneille nuorkauppakamarilaisille on ollut iloinen yllätys, kuinka avoimia ja auttamishaluisia ihmiset ovat.

– Vaikka itse antaa kerralla vain vähän, yhdessä muiden kanssa keräys tuottaa suuren jouluilon. Itsellenikin tämä on suuri kokemus, kertoo Valtonen.

Keräys oli mukana olleille myös kosketus sellaiseen arkeen ja juhlaan, jota ei itse aiemmin ollut tuntenut eikä kokenut.

– Keräyksen myötä sain käsitykseni siitä, kuinka paljon on sellaisia lapsia, joiden luokse joulupukki ei lahjoineen aina löydä. Ihmisten pienistäkin lahjoituksista voi silti keräyksellä koota monelle jouluiloa, pohdiskelee Susanna Valtonen.

Kerätyt kolmisen tuhatta joululahjaa on paketoitu ja toimitettu odottamaan aattoa ja lahjojenjakoa Hämeenlinnassa. Nuorkauppakamarin ja Hämeenlinnan sosiaalitoimen yhteinen Joulupuu-keräys on toteutettu jo yli kymmenen kertaa.

Hämeessä muitakin keräyksiä vähävaraisille perheille

Myös Hope Hämeenlinna keräsi satoja joululahjoja asiakasperheille. Nämäkin paketit on jo toimitettu koteihin.

Hope Hämeenlinnan tiimivetäjä Kati Sipilän mukaan lahjoittajien into ja auttamisen halu yllättää vuosi vuoden jälkeen.

– Saimme sekä yksityisiltä että yrityksiltä valtavan paljon lahjoja. Ihmiset tykkäävät, kun saavat valita lahjatoiveen ja konkreettisesti toteuttaa jonkun lapsen oikean toiveen, eikä vain jotain epämääräistä noin 3–5-vuotiaalle lapselle.

Joululahjakeräys on Hopelle yksi vuoden suurimmista rutistuksista. Nyt myös vapaaehtoisilla on aika huoahtaa.

– Jaoimme viimeisetkin lahjat eilen torstaina. Nyt on enää vain muutama ruokatoimitus jäljellä, sitten pääsee itsekin rauhoittumaan, huokaisee Kati Sipilä Hope Hämeenlinnasta.

Monelle vähävaraiselle perheelle hyväntekeväisyysjärjestöjen antama tuki on ainoa tapa luoda juhla, jossa on lahjoja ja hivenen juhlavampaa ruokaa koko perheelle.

Lue seuraavaksi