Kaukaisilla vesillä seilaava merimies teki joulukuusen vaikka harjanvarresta – "tähdeksi pyydystettiin elävä meritähti"

Joulutunnelmaa on rakennettu merillä kekseliäisyyttä käyttäen. Joulu tuli mieliin ja ajatukset veivät kauas kodin lämpöön.

merimiehet
Joulunviettoa Suomen Joutsenella vuonna 1936. Kuva: Viljo Kyyrä.
Joulunviettoa Suomen Joutsenella vuonna 1936. Kuva: Viljo Kyyrä.Viljo Kyyrä.

Vain merimies voi tietää, miltä tuntuu viettää joulua kaukana kotoa, laivan uumenissa. Merimies ei kuitenkaan sure oloaan, vaan pyrkii luomaan joulusta tunnelmallisen ja kotoisan.

Merenkulkijan jouluperinteeseen syventyneen Forum Marinumin museotyöntekijän Mika Kurjen mukaan joulu pyrittiin ennen rakentamaan merillä samanlaiseksi kuin kotioloissa.

Suomen Joutsenella joulupukki vieraili monta kertaa, vaikka oltiin Karibianmerellä. Turkkiin pukeutuneen joulupukin olo saattoi toki olla tukala 30 asteen helteessä.

Mika Kurki

– Monesti jouduttiin kyllä improvisoimaan. Etelän merillä ei ole mitään mahdollisuutta oikeaan joulukuuseen, joten saatettiin hakea vaikka palmu joulupuuksi, Kurki sanoo.

Suomen Joutsenella tehtiin kerran joulupuu harjan varresta ja tähdeksi pyydystettiin merestä elävä meritähti.

Riisipuuro oli purjelaiva-aikana erityinen jouluherkku. Usein otettiin myös porsas laivalle mukaan ja se teurastettiin jouluksi.

Mika Kurjki kertoo, että sotien jälkeen oli tapana ottaa tarvittavat ruokatarvikkeet, koristeet ja kuusi jo satamasta mukaan matkalle.

Tunteet pinnassa

Kun joulu ollaan kaukana kotoa, suuret tunteet nousevat pintaan.

Joulunviettoa panssarilaiva Väinämöisellä vuonna 1942. SA-kuvat.
Joulunviettoa panssarilaiva Väinämöisellä vuonna 1942. SA-kuvat.SA-kuvat.

– Jotkut kaipasivat kovasti kotiin, toiset taas ottivat ilon ja ryyppyjen kautta joulua vastaan, Kurki sanoo.

Radiolla oli iso merkitys, kun juhlapäivä vietettiin merellä.

– Radion välityksellä saatiin kuulla terveiset kotimaasta lähetettyinä. Se oli tärkeä asia. Ne toivat joulun jokaisen mieleen ja veivät ajatukset kodin lämpöön, Kurki jatkaa.

Joulupukki ehti joka paikkaan

Joulupukki on sen verran vikkelä liikkeissään, että hän ehti myös kaukaisilla vesillä seilaaville laivoille.

– Esimerkiksi Suomen Joutsenella joulupukki vieraili monta kertaa, vaikka oltiin Karibianmerellä. Turkkiin pukeutuneen joulupukin olo saattoi toki olla tukala 30 asteen helteessä, Mika Kurki kertoo.

Joulunviettoa panssarilaiva Väinämöisellä 1942.
Joulunviettoa panssarilaiva Väinämöisellä 1942.SA-kuvat

Panssarilaiva Väinämöiselläkin vuonna 1942 joulupukki ehti käväistä, mutta sotatilan takia hän oli sonnustautunut kypärään mahdollisen hälytyksen takia.

Kypäräpäisestä pukista ja muista entisaikojen merimiehen joulutilanteista otettuja vanhoja kuvia on esillä nuutinpäivään asti Turun Forum Marinumissa (siirryt toiseen palveluun).

Merimieskirkon sukat lämmittävät yhä

Suomen merimieskirkkojen sukkapaketeilla on ikää kohta 150 vuotta. Perinne alkoi siitä, kun pohjalaiset merikapteenien vaimot halusivat muistaa merellä kulkevia merimiehiä villasukilla.

– Merenkulkijat arvostavat tällaista yhteistyötä edelleen, Mika Kurki vakuuttaa.

Esimerkiksi Turussa ja Raumalla merimieskirkot paketoivat satoja sukkapareja merenkulkijoille (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki merenkulkijat eivät ehdi piipahtaa merimieskirkolla, mutta kirkon aktiivit ehtivä kyllä viedä lahjat suoraan laivaan, sanoo satamakuraattori Arja Suvanto Turun merimieskirkosta.