Britannian ja Venäjän viestintäviranomaiset sanasodassa

Britannian mediaa valvova viranomainen on pyytänyt venäläiseltä uutiskanava RT:ltä selvitystä sen uutisoinnista.

Viestintävirasto, UK (Ofcom)
Russia Today News
AOP

Britanniassa tv- ja radiotoiminnan sisältöjä valvova viestintäviranomainen Ofcom on linjannut, että venäläinen uutiskanava RT on rikkonut puolueettomuussääntöjä. Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Ofcomin mukaan RT rikkoi sääntöjä seitsemän eri uutistapauksen yhteydessä maalis-huhtikuun aikana vuonna 2017. Aiemmin Russia Today -nimellä tunnettu uutiskanava on Venäjän hallituksen rahoittama kansainvälinen media.

Ofcomin mukaan RT ei ollut uutisoinnissaan tarpeeksi tasapuolinen. Uutiset käsittelivät muun muassa maaliskuussa 2017 tapahtunutta venäläisvakoojan myrkytystä Salisburyssa, kaasuhyökkäyksiä Syyriassa sekä Yhdysvaltain ulkomaanpolitiikkaa ja Ukrainan tilannetta.

Ofcom on pyytänyt RT:ltä selvitystä ennen mahdollisia sanktioita uutiskanavaa vastaan.

Venäjä vastaa selvittämällä BBC:n toimia

Venäjän ulkoministerin tiedottaja Maria Zaharova viestitti perjantaina Facebookissa, että Ofcomin syytöksien myötä Venäjän on vastattava samalla mitalla.

– Olen pahoillani BBC:n toimittajien puolesta, useat heistä ovat ammattilaisia ja toimivat tunnollisesti, mutta brittihallinnon sekaantuminen Venäjän mediaan ei jätä meille muuta vaihtoehtoa kuin vastata samalla mitalla, kirjoittaa Zaharova.

Venäjän viestintävirasto Roskomnadzor on ilmoittanut selvittävänsä, noudattavatko Venäjällä toimivat BBC:n internet-sivustot ja BBC:n ulkomaanpalvelu Venäjän lakeja.

Kremlin mukaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uutisointi on puolueellista ja poliittisesti motivoitunutta.

Uutiskanava RT kommentoi olevansa erittäin pahoillaan Ofcomin lausunnosta. Puolestaan BBC on sanonut toimivansa Venäjällä maan lakien ja säädösten mukaisesti ja tuottavansa itsenäisiä uutisia.

RT:n päätoimittaja: Olemme osa Venäjän puolustuskoneistoa

Kansainvälistä informaatiosodankäyntiä tutkiva Atlantic council -järjestö julkaisi alkuvuodesta artikkelin, jossa ruodittiin RT:n päätoimittajan Margarita Simonyanin ajatuksia RT:n toiminnasta. Järjestön mukaan RT:n filosofia on enemmänkin sotilaallinen kuin journalistinen ja että RT toimii Venäjän "Informaatioaseena".

Simonyan oli kertonut ajatuksistaan venäläisen Kommersant-lehden ja Lenta.ru-uutissivuston haastatteluissa vuonna 2012.

Simonyanin mielestä RT:n tehtävä on suunnilleen sama kuin Venäjän puolustusministeriön.

–Nyt (vuonna 2012) emme sodi ketään vastaan, mutta vuonna 2008 sodimme. Puolustusministeriö soti Georgiassa, mutta me sodimme peräti koko läntistä maailmaa vastaan. Sotaa ei voi käydä niin, että alkaa rakentaa aseita vasta sodan alettua. Siksi puolustusministeriö ei sodi ketään vastaan nyt, mutta on siihen tarvittaessa valmis. Niin olemme mekin.

Simonyan on tutkinut tarkoin Venäjän tekemiä virheitä Georgian sodan aikaisessa informaatiossa. Hän totesi Lenta.ru:n haastattelussa vuonna 2013, ettei Venäjä ollut tuolloin lainkaan valmistautunut tekemään sodasta omia uutisversioitaan.

– Vuonna 2008 [yleisön määrä] ei ollut nolla, mutta ei paljon muutakaan. Nyt se olisi valtavan paljon suurempi sen takia, että me näytämme amerikkalaisille vaihtoehtoisia uutisia heistä itsestään. Emme tee sitä aloittaaksemme vallankumouksen, se olisi naurettavaa, vaan vallataksemme yleisöä. [...] Kriittistä hetkeä varten me olemme kasvattaneet itsellemme yleisön, joka on tottunut tulemaan luoksemme nähdäkseen toisenlaisen totuuden, ja me hyödynnämme sitä.

Lue lisää:

Lue Atlantic Councilin artikkeli tästä (siirryt toiseen palveluun):

Uutista täydennetty 21.12. klo 14.41 Atlantic councilin osuudella.

Lähteet: Reuters