KRP: Kansanedustaja Vähämäen sauna-asuminen syyteharkintaan – epäillään törkeästä petoksesta

Vähämäen puoluetoveri Teuvo Hakkaraisen (ps.) kohdalla esitutkinnan käynnistämisen edellytykset eivät täyttyneet.

Syyteharkinta
Ville Vähämäki
Ville VähämäkiMauri Ratilainen / AOP

Kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) asumisasia etenee esitutkinnasta syyttäjän harkintaan. Vähämäki kiistää tiedotteessa syyllistyneensä mihinkään rikokseen tai rikkeeseen asiassa.

Kansanedustajaa epäillään törkeästä petoksesta, Keskusrikospoliisi kertoo tiedotteessaan. KRP:n mukaan rikoksella on aiheutettu eduskunnalle noin 13 000 euron vahinko, jonka epäilty on maksanut takaisin.

Asiassa on kyse Vähämäen ja Teuvo Hakkaraisen (ps.) asumisesta "saunalaitoksessa" ja siitä, onko heille maksettu kansanedustajan kulukorvausta perusteettomasti.

Viime kesänä kävi ilmi, että kansanedustajat nostivat eduskunnalta korotettua kulukorvausta kakkosasuntoon, joka on virallisesti sauna, eikä tarkoitettu asumiseen.

KRP tiedottaa, että edustaja Hakkaraisen kohdalla esitutkinnan käynnistämisen edellytykset eivät täyttyneet, vaikka hänelle maksettiin kulukorvausta 28 000 euroa, eli selvästi Vähämäkeä enemmän.

Sauna-asumista on selvittänyt poliisin lisäksi myös eduskunnan hallintoa johtava kansliatoimikunta. Sen käsittely on vielä kesken ja asia siirtyy ensi vuoden puolelle.

Eduskunnalle antamassaan selvityksessä Vähämäki on sanonut olleensa koko ajan siinä uskossa, että hänen kakkosasunnokseen vuokraamansa huoneistot ovat olleet asumiseen tarkoitettuja.

Vuokrasopimuksen Vähämäen kanssa solminut Roni Pasterstein on kertonut, että Vähämäki oli tietoinen, että hänen vuokraamaansa saunaa ei ollut tarkoitettu asumiseen. Pastersteinin mukaan hän kertoi jo saunan esittelyssä Vähämäelle, että kyseessä on saunalaitos.

Pasterstein on toiminut kaikissa saunan vuokraamiseen liittyvissä asioissa asiamiehenä saunan omistavan poikansa, ylikomisario Dennis Pastersteinin (kok.) puolesta.

Lue lisää:

Selvitystä Vähämäen ja Hakkaraisen sauna-asumisesta tuskin saadaan ennen vaaleja – kun asian käsittely venyi, esittelijä huomasi olevansa jäävi

Kaleva: Vähämäki lopettaa saunan vuokrauksen ja luopuu myös toisesta vuok­ra­huo­neis­tos­taan

Vuokranantaja: Perussuomalaisten Ville Vähämäki kyllä tiesi vuokraavansa saunan asunnokseen

Eduskunta uudistaa kulukorvausohjettaan Hakkaraisen ja Vähämäen tapauksen takia

Hakkarainen ja Vähämäki pyytäneet lisäaikaa asumisjärjestelyistään kertomiseen

Kansanedustaja Ville Vähämäki selittää asuntojärjestelyitä Hakkaraisen kanssa: En ymmärtänyt, että kyseessä oli ”saunalaitos”

Iltalehti: Eduskunta alkaa selvittää Hakkaraisen asuntojärjestelyitä – Hakkarainen saa korvausta saunatilan vuokraamisesta Helsingissä