1. yle.fi
  2. Uutiset

Gatwickiltä Lappiin saapuneet brittimatkailijat huojentuneita joulun pelastumisesta: "Meillä oli kauhea stressi eilen, meneekö joulu pilalle ja pääsemmekö isovanhempia katsomaan"

Lasten yllätyslahjaksi suunniteltu Lapin loma oli peruuntua Gatwickin lentosotkun vuoksi.

lentoliikenne
Sienna ja Savanna Easlea heräsivät jo aamuyöllä matkalle, vaikka eivät olleet varmoja, pääseekö lentokone Lappiin lähtemään Gatwickin kentältä.
Sienna ja Savanna Easlea heräsivät jo aamuyöllä matkalle, vaikka eivät olleet varmoja, pääseekö lentokone Lappiin lähtemään Gatwickin kentältä.Yle

Rovaniemen lentokentälle laskeutui puoliltapäivin ensimmäinen kone Gatwickiltä torstain lentosotkujen jälkeen.

Lontoossa asuva suomalainen Mats Stigzelius perheineen saapui Lappiin huojentunein mielin.

Mats Stigzelius
Jarmo Honkanen / Yle

– Meillä oli kauhea stressi eilen, että meneekö joulu pilalle ja pääseekö isovanhempia katsomaan, Leville perheen kanssa jouluksi suuntaava Stigzelius kertoo.

Viisihenkinen perhe vietti yön lentokenttähotellissa ja saapui kentälle aamuneljältä.

– Pääsimme tsekkaamaan sisään ja meille kerrottiin, että tällä hetkellä näyttää hyvältä. Lopulta lento oli vain puoli tuntia myöhässä.

Eilisen päivän Stigzelius seurasi tiiviisti päivityksiä lentojen tilanteesta.

– Olimme viiden minuutin välein netissä tarkistamassa lentojen tilannetta, että pitääkö hakea uusia lentoja Helsingin kautta. Ensimmäiset vapaat lennot olisivat olleet vasta sunnuntaina, että meillä kävi kauhean hyvä onni, että pääsimme tulemaan ihan ajallaan, Stigzelius sanoo.

Gatwickillä oli keskiviikkona ja torstaina jumissa satoja tuhansia matkustajia, mutta perjantaiaamuna oli jo rauhallista.

– Olimme Gatwickillä aamuneljältä ja kenttä oli aivan tyhjä, vaikka eilen oli vielä kauhea kaaos, Stigzelius kertoo.

Suomalaisen Mats Stigzeliuksen ja hänen englantilaisen vaimonsa Sarah lapset Evie, Dylan ja Joshua viettävät ensimmäistä Lappi-joulua Levillä isovanhempien kanssa.
Suomalaisen Mats Stigzeliuksen ja hänen englantilaisen vaimonsa Sarah lapset Evie, Dylan ja Joshua viettävät ensimmäistä Lappi-joulua Levillä isovanhempien kanssa.Jarmo Honkanen / Yle

Stigzeliuksen vaimo Sarah ja lapset Joshua (11),Dylan (10) ja Evie (7), olivat innoissaan matkasta, jota on suunniteltu viime joulusta lähtien.

– Aiomme mennä tapaamaan Joulupukkia.

– Jos kaikki ovat muistaneet olla kilttejä, isä-Mats virnuilee ja kertoo, että lapset kokevat ensimmäistä kertaa joulun Lapissa.

Yllätysmatka lapsille onnistui sittenkin

Vanhempiensa, miehensä ja kolmen lapsen kanssa Rovaniemelle saapunut Mandy Easlea oli helpottunut, että tammikuusta asti suunniteltu matka onnistui sittenkin.

– Olemme odottaneet matkaa kauan, mutta lapset saivat tietää vasta tänäaamuna, Easlea kertoo.

Mandy Easlea pelkäsi vielä aamulla, että lapsille yllätykseksi suunniteltu Lapin matka peruuntuu lennokkisotkun vuoksi.
Mandy Easlea pelkäsi vielä aamulla, että lapsille yllätyslahjaksi suunniteltu Lapin matka peruuntuu lennokkisotkun vuoksi.Jarmo Honkanen / Yle

Lentoon pääsyä odotettiin viimeminuuteille saakka.

– Emme tienneet aamulla kentälle tullessa, pääsemmekö lähtemään.

Miten kertoisin lapsille? Herättäisinkö ja sanoisinko, että saatamme mennä Lappiin tai sitten emme.

Mandy Easlea

Easlea kertoo, että he saivat tietää Gatwickin sulkemisesta uutisista torstaina.

– Mieheni seurasi tilannetta, itse en halunnut oikeastaan edes tietää! Olen ollut niin innoissani tästä matkasta, enkä tiennyt, miten kertoisin lapsille, koska tämä oli yllätys. Herättäisinkö ja sanoisinko, että saatamme mennä Lappiin tai sitten emme.

Perhe viipyy Lapissa vain muutaman päivää ja palaa kotiin joulupäiväksi.

– Menemme tapaamaan Joulupukkia ja aiomme pitää tosi hauskaa, Easlean tyttäret Sienna ja Savanna innostuvat.

Lue seuraavaksi