Älykaupungiksi suuntaava Salo etsii uutta nousua – tähtäimessä malli muille saman kokoluokan kaupungeille

Salon kaupunki tähtää edelläkävijäksi älykkäänä kaupunkina. Tyhmässä kaupungissa kukaan ei halua tulevaisuudessa asua, sanovat puuhamiehet.

Salo
ilmakuva salon kaupungista
Markus Järvinen / AOP

Salolla on takanaan vaikeita vuosia Nokian matkapuhelintehtaan lakkauttamisen jälkeen.

Uutta vauhtia haetaan älykaupunkihankkeesta yhteistyössä suurten teknologiayritysten, tutkimuslaitosten ja muiden sidosryhmien kanssa.

Kaupunki solmi marraskuun puolivälissä paikallisen puhelinyhtiö Lounean sekä kiinalaisen televiestintäjätti Huawei Technologiesin kanssa aiesopimuksen, jonka avulla Salosta pyritään luomaan Suomen älykkäin kaupunki.

Tulevaisuuden salolainen voisi esimerkiksi tutkia kaupunkia älykännykän kaupunkisovelluksella tai ladata sähköautoa latauskaistalla.

Enemmän elinvoimaa alueelle

Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitasella on valoisa näkemys Salon tulevaisuudesta älykkäänä kaupunkina.

– On aivan varmaa, että alueen elinvoima tulee lisääntymään, kun kaupunki kehittyy älykaupungiksi. Tänne tulee lisää yrityksiä, kuluttajia ja kuntalaisia, Viitanen toteaa.

Eihän meistä kukaan halua tyhmässä kaupungissa tulevaisuudessa asua.

Lauri Inna

Lounea on tehnyt omalla toimialueellaan jo 80 miljoonan edestä sijoituksia valokuituyhteyksiin. Viitasen mukaan valokuituyhteydet ovat elinvoimaiselle älykaupungille välttämättömät.

– Lounealla on tavoite saada tästä konsepti, jota voimme levittää myös muihin kaupunkeihin. Tässäkin tapauksessa valokuituyhteydet ovat välttämättömät.

Tyhmä kaupunki ei houkuttele

Vaikka varsinainen aiesopimus solmittiin marraskuussa, Salon kaupunki on tehnyt älykaupunkiin liittyvää yhteistyötä muun muassa Lounean, Salon seudun koulutuskuntayhtymän ja Someron kaupungin kanssa jo aiemmin.

– Eihän meistä kukaan halua tyhmässä kaupungissa tulevaisuudessa asua, vaan älykaupunki on ainoa varteenotettava mahdollisuus rakentaa kaupunkeja tulevaisuudessa. Pidemmän tähtäimen kaupunkikehityksessä on otettava myös globaalit megatrendit huomioon, kertoo Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.
Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.Lassi Lähteenmäki / Yle

Kaupunki lyö lukkoon tarkempia kaavailujaan, kun kaupunginvaltuusto kokoontuu vuodenvaihteen jälkeen. Inna visioi, että kaupunkisovelluksen ja sähköautojen lisäksi asuntomessut voisivat olla älykkäässä kaupungissa iso juttu.

– Mikä olisikaan parempaa kuin saada omat, älykkäät asuntomessut tänne Saloon. Pidemmällä aikajänteellä tämä tulee siis näkymään hyvin merkittävästi salolaisten asumisessa yhdessä muiden strategisten hankkeiden kanssa, hän lisää.

Älykkääksi kehittyminen vie aikansa

Hankkeeseen osallistuva kiinalainen Huawei Technologies on ollut mukana 160 älykaupunkiratkaisun kehittämisessä ympäri maailmaa. Tarkat suunnitelmat Salon hankkeen osalta ovat kuitenkin vielä monelta osin auki.

Maailman johtaviin tieto- ja viestintäteknologiayhtiöihin lukeutuvan Huawein maajohtaja Mika Aarnikka muistuttaa, että älykkään kaupungin kehittyminen ottaa aikansa, ja hanke onkin vasta alussa.

– Konsepti ei ole missään tapauksessa valmis vielä. Joudumme koko ajan miettimään sen kehittämistä, mutta muista vastaavista kaupungeista saadut tulokset ovat hyvin rohkaisevia, hän pohtii.