1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Pakolaisnainen Bahar Mozaffari halusi töihin ja tuskastui hitaaseen järjestelmään – Nyt myös suuret kaupungit kaipaavat vauhtia työllistymiseen: "Kielitaito kehittyy kyllä työelämässä"

Maahanmuuttajat saattavat pyöriä jopa useita vuosia kielikoulutuksissa. Suurissa kaupungeissa halutaan nyt yhdistää kielen opiskelu ammatilliseen koulutukseen ja nopeuttaa siirtymistä työelämään.

Espoolainen Bahar Mozaffari työskentelee Espooseen vuoden alussa avattavan maahanmuuttajien osaamiskeskuksen koulutussuunnittelijana. Kuva: Thomas Hagström / YLE

Yli kymmenen vuotta sitten Suomeen tullut Bahar Mosaffari olisi aikoinaan halunnut työllistyä nopeammin, mutta joutui junnaamaan hitaalta tuntuvassa kotoutusjärjestelmässä. Edessä oli useita eri kursseja ja vaiheita ennen pääsyä työelämään.

Nyt jo pitkän työuran Suomessa tehnyt nainen auttaa muita maahanmuuttajia työllistymään.

–Minun suomenkielen taito ei ollut silloin täydellinen, eikä se ole sitä vieläkään. Siitä huolimatta olen pärjännyt työelämässä hyvin, sanoo Mosaffari.

Puutteellinen kielitaito on monelle maahanmuuttajalle iso hidaste. Erilaisilla kielikursseilla saattaa vierähtää useampi vuosi ennen kuin edes pääsee aloittamaan ammattiopinnot. Tämä on huomattu myös kaupungeissa.

Esimerkiksi Vantaa on hakenut lupaa perustaa omaan ammattiopisto Variaan 12 englanninkielistä kurssia.

– On parempi lähteä liikkeelle, vaikka suomi ei aluksi sujuisikaan täydellisesti. Opetetaan vaikka ensin ammatin kannalta sata tärkeintä sanaa ja muu kielitaito kehittyy kyllä työelämässä, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Eri hallintoalojen tukipalvelut ovat nykyään aika erillään. Kaupungeissa on kuitenkin nähty tarve yhdistää esimerkiksi kielikurssit osaksi muuta koulutusta.

– Motivaatio kielen opiskeluun on korkeampi, jos se pystytään yhdistämään osaksi henkilön omia ammatillisia tavoitteita, sanoo maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto Espoon kaupungilta.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen haluaisi reivata Suomen maahanmuuttopolitiikkaa uuteen malliin. Kuva: Terhi Liimu / YLE

Pilotteja, projekteja ja hankkeita – Suuret kaupungit kaipaavat jo pysyvämpää kotouttamista

Nykyään TE-toimistojen ja kuntien omien palveluiden lisäksi voi pyöriä yhtä aikaa lukuisia eri pilotteja ja kokeiluja, jotka ovat monesti lyhytaikaisia. Tämä näyttää maahanmuuttajien silmiin monesti sekavalta.

Esimerkiksi Turun alueella on tälläkin hetkellä kymmeniä maahanmuuttajien kohderyhmälle suunnattuja hankkeita, joista lähes kaikki on päättymässä lähikuukausina.

– Kun hankkeita on näin paljon, on aivan mahdoton olla perillä kaikista tarjolla olevista palveluista, sanoo työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto Turun kaupungilta.

Suurissa kaupungeissa onkin jo väsytty projekteihin ja kokeiluin. Osa näkee, että kotouttaminen pohjautuu nykyisellään liikaa määräaikaiseen projektirahoitukseen.

Kaupungit vaativatkin valtiolta selkeää ja pysyvää maahanmuuttopolitiikkaa, jotta maahanmuuttajat saataisiin nopeammin töihin.

– Pitää ymmärtää, että maahanmuutto ei ole enää projekti. Meidän työllinen työvoima lisääntyy tällä hetkellä pääosin maahanmuuton takia, joten nyt on aika toimia, sanooViljanen.

Ministeriöiltä miljoonien avustus osaamiskeskusten perustamiseen

Kaupunkien viesti on kantautunut myös valtion taholle. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö myönsivät tällä viikolla yhdessä viisi miljoonaa euroa viidelle kunnalle maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaan.

Mallia on kokeiltu Helsingissä, jossa on jo muutaman vuoden toiminut Stadin osaamiskeskus. Keskus toimii Stadin aikuis- ja ammattiopiston yhteydessä ja kartoittaa maahanmuuttajien olemassa olevaa osaamista sekä ohjaa heitä koulutukseen ja töihin.

– Samasta paikasta löytyy asiantuntemusta työllistymiseen, kotoutumiseen, koulutukseen ja tarvittaessa kuntoutukseenkin, sanoo Stadin osaamiskeskuksen vs. päällikkö Olga Silfver.

Vastaavanlaista keskusta ollaan avaamassa vuoden alussa Espooseen ja Turkuun. Myös Vantaa aikoo perustaa oman keskuksen ensi vuoden aikana ja Tampereella on samoja suunnitelmia.

Kokeilu vai pysyvä keskus?

Maahanmuuttajien työllisyysasteen nostaminen on noussut kevään eduskuntavaalien alla esille useiden eri tahojen hallitusohjelmatavoitteissa. Uudelta hallitukselta kaivataan muun muassa pysyvämpää rahoitusta.

– Osaamiskeskuksille saatu rahoitus on jälleen kertaluontoinen. Toivomus olisi, että isoille kaupungeille voitaisiin saada jatkuva tuki valtion taholta, sanoo Teemu Haapalehto Espoon kaupungilta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan käynnistymässä olevat osaamiskeskukset ovat yksi askel tähän suuntaan.

– Näille tavoitellaan kyllä pidempiaikaista rahoituspohjaa, mutta usein uuden kehittäminen lähtee pilottien kautta liikkeelle, sanoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläisen Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hän muistuttaa kuitenkin myös, että kritiikistä huolimatta hanketoiminta on tuottanut hyviäkin kokemuksia ja tuloksia.

Espoolainen Qusai Alzaidi löysi maahanmuuttajien osaamiskeskuksessa suunnan elämälleen ja aloittaa keväällä opinnot Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa. Kuva: Thomas Hagström / YLE

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian koulutussuunnittelijana nykyään toimiva Mozaffari ei malttaisi odottaa uuden osaamiskeskuksen käynnistymistä. Mossafari itse tulee vetämään identiteettipajoja.

– Omasta kokemuksesta tiedän, miten tärkeää maahanmuuttajan on löytää oma identiteetti uudessa maassa. Vasta sen jälkeen pystyy löytämään oman alan ja ottamaan itse vastuuta työllistymisestään, sanoo Mozaffari.

Pilottiasiakkaana Espoossa olleen Qusai Alzaidin elämä lähti täysin uusille urille identiteettipajan jälkeen. Ammattisuunnitelmat vaihtuivat kolmeen kertaan ennen kuin oma ala vihdoin löytyi. Nyt mies aloittaa tammikuussa merkonomin opinnot Espoon Omniassa.

– Keskuksessa kyseltiin paljon asioita, jotka auttoivat miettimään mille alalle oikeasti haluan. Nyt en enää myöskään pelkää lähteä opiskelemaan suomen kielellä, sanoo Alzaidi.

23.12. kello 12.20: Keskustelu suljettu toistuvan kommentointiohjeen rikkomisen vuoksi.

Lue myös:

Ministeriöiltä jättiavustus maahanmuuttajien osaamiskeskusten perustamiseksi – viisi miljoonaa viidelle kaupungille

Espoo valmistelee maahanmuuttajien osaamiskeskuksen avaamista

Vieraskielisten ryntäys Stadin ammattiopistoon pakottaa miettimään opetusta uusiksi – "Matematiikka tuottaa ihan saman tuloksen, vaikka se opetetaan arabiaksi"