1. yle.fi
  2. Uutiset

Lennonjohtajat varoittavat työnseisausten sarjasta

Ensimmäinen työseisaus uhkaa alkaa perjantaina 4. tammikuuta. Palta: Lennonjohtajille annettu useita yleisen linjan mukaisia ratkaisuehdotuksia.

lennonjohto
Rovaniemen lentoaseman lennonjohtotorni.
Kaisa Siren / AOP

Lennonjohtajat suunnittelevat kahden tunnin työnseisausten sarjaa, joka on määrä aloittaa perjantaina 4. tammikuuta iltapäivällä.

Työnseisaukset toistuvat siitä eteenpäin viikoittain torstai-iltapäivisin kello 13–15, kunnes neuvottelutulos lennonjohtajien työehtosopimuksesta syntyy.

Syynä työtaisteluhkaukseen on Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen SLJY:n mukaan työehtosopimusneuvottelujen katkeaminen.

SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg kertoo tiedotteessa, että lennnonjohtajien työnantaja ANS Finland sekä Palvelualojen työnantajat Palta eivät ole osoittaneet minkäänlaista halua sopia työehdoista, vaikka neuvotteluja on käyty vuoden 2017 syksystä lähtien.

– Päästäkseen aidosti neuvottelemaan ja sopimaan työehdoistaan SLJY on pakotettu antamaan työtaisteluilmoitus. Pahoittelemme matkustajille aiheutuvaa huolta ja toivomme tilanteen ratkeavan neuvottelemalla, Myrberg sanoo.

Myrbergin mukaan lennonjohtajat ovat valmiita tekemään yleisen linjan mukaisen sopimuksen, mutta yhdistyksen pettymykseksi ANS Finland ja Palta eivät ole halunneet tätä tarjota.

Palta puolestaan kertoo tiedotteessaan, että SLJY:lle on annettu useita yleisen linjan mukaisia ratkaisuehdotuksia, mutta mikään näistä ei ole kelvannut lennonjohtajien yhdistykselle.

Lennonjohtajien pääluottamusmies Katariina Syväys sanoo tiedotteessa, että lennonjohtajat olisivat toivoneet ratkaisua työehtosopimusneuvotteluihin ennen joulua. Tällöin ANS Finland olisi päässyt aloittamaan työn uudessa valtion liikennekonsernissa siten, että sopimukset työntekijöiden kanssa olisivat olleet voimassa.

ANS Finland liitetään vuoden 2019 alusta valtio-omisteiseen konserniin, johon kuuluvat maan kaikki liikenneohjaustoiminnot. Konserniyhtiön nimeksi tulee Traffic Management Finland.

Valtakunnansovittelija on kutsunut osapuolet sovitteluun perjantaina 28. joulukuuta 2018.

Juttua päivitetty 16.57: Lisätty Paltan näkemys.

Lue seuraavaksi