Kurdit jäämässä Turkin ja Syyrian armeijojen puristukseen, Isis-terroristit joudutaan ehkä jättämään rauhaan

Uutistoimiston tietojen mukaan USA:n presidentti Trump teki päätöksen joukkojen vetämisestä Syyriasta samaan aikaan, kun puhui puhelimessa Turkin presidentin kanssa.

Ulkomaat
Kurdien työväenlippua liehutetaan kurditaistelijan hautajaisaattueessa.
Kurdien työväenpuolueen lippua heilutetaan taistelussa kuolleen naistaistelijan hautajaisissa.Sedat Suna / EPA

Yhdysvaltain joukkojen poistuminen Syyriasta on paha isku kurdien asemalle Syyriassa. Yhdysvaltain noin 2 000 sotilaan osaston on määrä lähteä Syyriasta ensi vuoden alussa.

Kurdit, jotka pitävät hallussaan pohjois- ja koillisosaa ovat jäämässä kolmen vihollisvoiman puristuksiin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on jo kauan uhannut aloittaa suuroperaation heittääkseen kurdit pois Turkin rajan läheisyydestä.

Syyrian johto ei myöskään hyväksy, että kurdit ovat ottaneet haltuunsa laajan alueen Syyriaa.

Syyrian kurdialueet
Yle Uutisgrafiikka

Kurdit ovat olleet ehkä tehokkain voima Isis-terroristijärjestön nujertamisessa. Isisillä on vallassaan vielä joitakin pieniä alueita Syyrian itäosassa Deir Ezzorin kaupungin suunnalla. Kurdijoukot ovat estäneet Isisiä levittämästä toiminaansa laajemmalle.

Kurdien johto varoittaa, että Isisiä kurissa pitäneet joukot voidaan joutua siirtämään Turkin rintamalle, jos Turkki aloittaa hyökkäyksen.

Kurdeilla on myös vankinaan noin tuhat Isis-taistelijaa. heitä vartioivat kurditaistelijat voidaan myös joutua vetämään pois, jos Turkki hyökkää, kurdit uhkaavat.

Yhdysvallat on tukenut kurdeja toimissa Isistä vastaan ja Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo on estänyt Erdogania toteuttamasta hyökkäysaikomustaan.

Yhdysvallat aikoo myös lopettaa ilmahyökkäyksensä Isisin tukikohtiin.

Trump teki päätöksen puhelun aikana?

Joukkojen vetämispäätös tapahtui Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Erdoganin välisen puhelun aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Johtajat puhuivat puhelimessa joulukuun 14. päivä. Turkin hallitusta lähellä olevan Hürriyet Daily News -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan miehet olivat keskustelleet kurdikysymyksestä. Erdogan oli sanonut, etteivät kurdit ole aidosti sotineet isisiä vastaan, vaan käyttävät tätä väitettä omien etujensa ajamiseen.

Erdogan oli myös kertonut Trumpille, että Turkin joukot olivat ajaneet Isisin pakosalle ja surmanneet 4 000 terroristia vuonna 2016 tehdyn Eufratin kilpi -operaation aikana.

Trump oli kysynyt Erdoganilta, pystyisivätkö Turkin joukot huolehtimaan Isisitä, vaikka Yhdysvaltain joukot vedettäisiin pois. Erdogan oli vastannut myöntävästi.

Tuolloin Trump oli kysynyt puhelua seuranneelta turvallisuuneuvonantaja John Boltonilta, miksi joukot olivat Syyriassa, jos niille ei ollut varsinaista tarvetta.

Trump oli tämän jälkeen käskenyt aloittamaan valmistelut joukkojen vetämiseksi pois Syyriasta.

Lue lisää:

Presidentti Trumpin ilmoitus vetää joukot Syyriasta herättää hämmennystä Yhdysvalloissa

Lähteet: Reuters, AP