Ilmastoraportti sai kiinnostumaan aineettomista joululahjoista

Pääkaupunkiseudun jätteistä vastaavan HSY:n annajotainmuuta-sivustolla voi antaa lahjoja aamukahvihetkistä autonrenkaiden vaihtoon.

ilmasto
puun taimi ja käsi, taustalla halkeillutta maata
Puuntaimen voi ostaa lahjaksi esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun kautta.AOP

Lokakuinen hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti ajoi suomalaiset tiedonhakuun ja osan myös toimiin.

Finnair, Sitra, WWF: Tiedonjano iski

Raportin julkaisun jälkeisellä viikolla Sitran elämäntapatesti (siirryt toiseen palveluun)tehtiin 250 000 kertaa viikossa. Käyntejä oli viikossa yhtä monta kuin testin tammikuisen julkaisun jälkeen yhteensä.

Testillä voi selvittää, millaisilla arjen teoilla omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää.

Luonnonsuojelujärjestö WWF:n ilmastosivuilla käytiin lokakuussa yli kolminkertainen määrä, ja marraskuussakin kaksinkertainen määrä kuin vuosi sitten. Kiinnostus näkyy järjestön mukaan myös joulun varainhankinnassa.

–Yrityksiä on tänä jouluna kiinnostanut huomattavasti aikaisempaa enemmän tukea ilmastonmuutoksen vastaista työtä, kertoo viestinnän asiantuntija Minttu-Maaria Partanen.

Tiedonhalu näkyy myös Finnairilla. Ilmastoaihe näkyi yhtiön sosiaalisessa mediassa samanlaisena piikkinä kuin Ruotsissa huhtikuussa käyttöön otetun, ja nyttemmin perutun lentoveron (siirryt toiseen palveluun)jälkeen.

Finnair chat

Asiakkaat tiedustelivat esimerkiksi, onko lennon jatkoyhteyksiä mahdollistaa tehdä junalla, kertoo Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki.

Kesällä Finnairin kyselyssä kolme neljästä matkustajasta sanoi olevansa valmis maksamaan lentolipusta enemmän, jos voi siten vähentää hiilidioksidikuormitusta.

Pehmeään pakettiin: Puuntaimi tai hiilidioksidileikkuri

Ilmastoraportti on näkynyt paitsi tiedonhalussa, myös teoissa. Joulun alla osa on valinnut antavansa joululahjaksi niinsanotusti hiilinielun – esimerkiksi kompensoimalla hiilidioksipäästöjä istuttamalla metsää.

Kirkon ulkomaanavun KUA:n mukaan sen kestävän kehityksen lahjalistalta on ostettu tänä vuonna 48 prosenttia enemmän hedelmäpuita, ja 61 prosenttia enemmän puuntaimia kuin viime vuonna.

Näiden osuus KUA:n kaikista tavarattomista lahjoista on kuitenkin verraten pieni.

Sitruunapuu

Pienen, CO2ESTO-nimisen yrityksen bisnesidea nivoutuu suoraan EU:n päästökauppamarkkinoihin.

Yrityksen nettikaupan "päästöleikkurilla" voi mitätöidä hiilidioksidipäästöjä: vaikkapa edestakaisen Kanarian saarten matkan hiilidioksidikuormituksen verran. Tarkalleen ottaen yritys myy päästöoikeuksien estoa.

IPCC-raportin julkistamisen jälkeen verkkokaupan myynti on noussut seitsenkertaiseksi, kertoo Matti Tähtinen, yksi yrityksen perustajista.

Tähtisen mukaan palvelulla on yhteensä estetty 2 miljoonan hiilidioksidikilon päästöt. Se vastaa kuormitusta, joka syntyy jos ajaa autolla yli 400 kertaa maapallon ympäri.

Hiihtokeskukset valpastuivat

Kasvisten hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan.

Vehnäproteiinista tehty seitankinkku on tehnyt joulun alla läpimurron, kerrotaan S-ryhmästä. Sitä on myyty tänä vuonna koko maassa.

Matkailualalla ilmastonmuutos konkretisoituu talvilajeissa ja hiihtokeskuksissa, joiden toimintaa talvien lyheneminen uhkaa.

Marraskuussa Ruka ilmoitti pyrkivänsä hiilineutraaliksi vuoteen 2020 mennessä.

Jo aikaisemmin osa hiihtokeskuksista, kuten Pyhä, Salla ja Sappee ovat kertoneet käyttävänsä hiihtohissien pyörittämiseen uusiutuvaa energiaa, kertoo puheenjohtaja Niklas Kaskeala talviurheilun ystävien Protect our winters Finlandista (siirryt toiseen palveluun).

Talvien pelastamiseen tähtäävän POW-järjestön lähettiläitä ovat muun muassa lumilautailija Enni Rukajärvi ja maastohiihtäjä Martti Jylhä.

Joululahjaksi renkaanvaihto ja hemmotteluhoito

Pieneksi jouluhitiksi on noussut myös muun muassa jätteenkuljetuksesta ja lajittelusta vastaavan Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n tavaraton nettilahja.

Kuva nettisivusta

Tänä vuonna tavarattomia ja aineettomia lahjoja renkaanvaihdosta brunssiin tarjoavalla sivulla on tänä syksynä käyty 15 000 kertaa, suurta nousua ei kuitenkaan ole ollut, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Palomäki.

Laskurin aloittamisesta alkaen vuonna 2014, HSY:n lahjoja on annettu noin 29 000 kertaa.

Lahjasivuston päämääränä on vähentää ilmastopäästöja ja etenkin joulun jälkeen pursuilevien jäteastioiden sekajätteen määrää.

Juttua korjattu 22.12: Hiihtokeskuksista Ylläs on Protect our winters-hankkeen yhteistyökumppani mutta ei käytä uusiutuvaa energiaa. HSY:n annajotainmuuta.fi -sivuilla on käyty tänä syksynä noin 15 000 kertaa, luku ei kuvaa annettujen lahjojen määrää.