Herätys: Pidätyksiä Gatwickin drone-häirinnästä, joulupukki tuo paineita lapsille, Euroopan elektroniikkajätettä päätyy Afrikkaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tietokoneruutuja, joissa lentotietoja.
Tuhansia ihmisiä jäi jumiin Gatwickin lentokentälle, kun alueella lennätettyjen lennokkien takia lennot jouduttiin perumaan. Facundo Arrizabalaga / EPA

Britanniassa kaksi ihmistä on pidätetty Lontoon Gatwickin lentokentän drone-häirintään liittyen. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut pidätettyjen taustoista. Lennokit kiusasivat perjantaina lentokenttää jo kolmatta päivää, ja se jouduttiin illalla jälleen sulkemaan hetkeksi. Satoja lentoja ja kymmenientuhansien ihmisten joulumatkoja on jouduttu perumaan häirinnän takia.

Saana Haapala katselee ikkunasta, näkyykö tonttuja.
Saana Haapala katselee ikkunasta, näkyykö tonttuja.Päivi Meritähti / Yle

Onko täällä kilttejä lapsia?

Lapset yrittävät kovasti käyttäytyä hyvin ennen joulua. Vaikka ajatus joulupukista ja tarkkailevista tontuista luo paineita, ei ihan aina voi olla kiltti.

Risto E. J. Penttilä ja Markku Jokisipilä
Risto E. J. Penttilä ja Markku JokisipiläHenrietta Hassinen / Yle ja Petteri Paalasmaa / AOP

Satavatko Ruotsin hallitusvaikeudet Suomen laariin?

Ruotsiin saadaan uusi hallitus aikaisintaan tammikuun lopulla. Hyötyykö Suomi siitä, että Ruotsilla on vaikeuksia vai päinvastoin kärsii?

USA:n hallintoa kiinni rajamuurikiistan takia

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto joudutaan osittain sulkemaan Meksikon rajamuuria koskevan kiistan takia. Hallinto on sulkeutumassa, koska kongressi ei ole saanut hyväksyttyä jatkoa liittovaltion rahoitukselle määräaikaan mennessä. Presidentti Donald Trump on kieltäytynyt hyväksymästä rahoitusratkaisua, joka ei turvaa viiden miljardin dollarin rahoitusta rajamuurille.

Baba Adi
Baba Adi on erikoistunut tietokoneiden keskusyksiköiden ja osien, kuten dvd-asemien purkamiseen.Alex Ahenfo

Euroopan elektroniikkajäte kertyy Ghanan romupihoille

Elektroroniikkajätteen määrän kasvu kiihtyy maailmassa. Suomalaistenkin elektroniikkajätettä laivataan laittomasti Länsi-Afrikkaan. Vuosittain kiinni jää muutamasta pariinkymmeneen konttia, loput pääsevät tullin seulan läpi.

Lauantain sääkartta.
Yle Sää

Kovaa pakkasta Lappiin

Sää on enimmäkseen pilvistä ja lunta sataa monin paikoin, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Myös jäätävä tihku on mahdollista. Lumisade on mahdollista etenkin idässä ja etelässä, pohjoisessa pilvipeite rakoilee. Etelässä on muutama pakkasaste, Lapissa voi olla pakkasta paikoin lähes 30 astetta. Ajokeli on huono Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa lumisateen vuoksi.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.