1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain hallinto suljettiin osittain jo kolmatta kertaa tänä vuonna – Meksikon muurikiistassa ei sopua

Rahoitus loppui aamuseitsemältä useilta liittovaltion virastoilta.

Yhdysvallat
Kongressirakennus
Mark Reinstein / Getty Images

Yhdysvalloissa liittovaltion hallinto jouduttiin sulkemaan osittain Meksikon rajamuuria koskevan kiistan takia.

Kongressi lopetti työnsä perjantai-iltana kahdeksan aikaan ja palaa työhönsä vasta lauantaina puolilta päivin. Se ei tästä johtuen ehtinyt hyväksyä jatkoa liittovaltion rahoitukselle.

Liittovaltion rahoitus katkesi keskiyöllä eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Senaatin ja Valkoisen talon edustajat kävivät illalla viime hetken neuvotteluja hallinnon osittaisen alasajon estämiseksi.

Kiista on kärjistynyt, sillä presidentti Donald Trump on kieltäytynyt hyväksymästä rahoitusratkaisua, joka ei turvaa viiden miljardin dollarin rahoitusta Meksikon rajamuurille. Demokraatit vastaustavat rajamuuria ja ovat vaatineet, että sen sijaan rahaa ohjattaisiin muihin rajavalvontatoimiin.

Trump on syyttänyt kiistasta demokraatteja ja sanonut Valkoisen talon olevan täysin valmistautunut pitkään sulkuun.

Kolmas kerta tänä vuonna

Kyseessä on kolmas hallinnon sulkeminen tänä vuonna. Helmikuussa osa hallintoa suljettiin yhdeksi päiväksi ja tammikuussa kolmeksi päiväksi. Tällä kertaa rahoitus loppui useilta liittovaltion virastoilta muun muassa kansallisen turvallisuuden sektorilla sekä verotuksessa ja kuljetusalalla.

Kyseiset tahot joutuvat näin ollen ajamaan vähitellen toimintojaan alas joulun alla. New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 420 000 hallinnon työntekijää tekee työtään palkatta ja 380 000 lomautetaan.

Sulun kestosta ei ole tietoa. Useiden hallinnonalojen rahoitus on kuitenkin turvattu, muun muassa puolustusministeriön budjetti hyväksyttiin jo aiemmin tänä vuonna.

Meksikon rajamuurin rakentaminen oli Trumpin keskeisimpiä kampanjalupauksia presidentinvaaleissa 2016, ja tuolloin hän lupasi Meksikon vastaavan sen rahoituksesta. Valtaan noustuaan hän on kuitenkin vaatinut rahaa kongressilta, ja senaatin demokraatit ovat estäneet jokaisen yrityksen.

Rahoituksen saanti ei ainakaan helpotu ensi vuonna, jolloin demokraatit saavat marraskuun välivaalien seurauksena edustajainhuoneen enemmistön haltuunsa.

Lähteet: STT, AP, REUTERS

Lue seuraavaksi