1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kongon demokraattinen tasavalta

Kongon historialliset vaalit eivät ota onnistuakseen: vaalimateriaalia tuhoutui tulipalossa ja rahtikoneturmassa

Maailman väkirikkaimmassa ranskankielisessä valtiossa pitäisi vaihtua pian valta – ja vaaliasetelmat ovat tiukat.

Oppositiojohtaja Martin Fayulun kannattajat tanssivat ja lauloivat vaalikampanjatapahtuman aikana Kinshasassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa 19. joulukuuta. Kuva: Luis Tato / AFP

Keski-Afrikan jättiläisessä, Kongon demokraattinen tasavallassa on määrä äänestää presidentinvaaleissa ensi viikon sunnuntaina.

Vaaleissa valitaan seuraaja 17 vuotta hallinneelle presidentti Joseph Kabilalle, joka ei ole ehdolla.

Jos vaalien järjestämisessä kaoottisessa, Länsi-Euroopan kokoisessa valtiossa on muutenkin haasteensa, ei onnikaan ole ollut vaalikomission puolella.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vaalikomission varastossa syttyi viime viikolla tulipalo, joka tuhosi suuren osan Kongon pääkaupungin Kinshasan äänestyslaitteista.

Torstaina kongolaiset kokivat toisen takaiskun, kun vaalimateriaalia tuhoutui rahtikoneturmassa. Gomair-lentoyhtiön venäläinen Antonov-kuljetuskone syöksyi maahan, kun se oli laskeutumassa Kinshasan lentokentälle. Koneessa oli vaalituloslomakkeita.

Lennonjohto ilmoitti, että kaikki kuusi lentokoneessa ollutta kuolivat. Venäjän Kongon-suurlähettilään mukaan onnettomuudessa kuolleet miehistön jäsenet olivat Venäjän kansalaisia.

Ebola ja USB-tikut tekosyitä?

Vaalikomissio ilmoitti torstaina, että vaaleja siirretään eteenpäin viikolla. Komissio ilmoitti syyksi logistiset haasteet: tulipalon ja koneturman lisäksi syrjäseuduilta puuttuu äänestyskoneiden USB-tikkuja ja virkailijoiden koulutusmateriaaleja, kertoo radiokanava RFI (siirryt toiseen palveluun).

Komissio perusteli lykkäystä myös Kongon itäosassa riehuvalla ebolaepidemialla, joka vaikeuttaa järjestelyjä. Komission mukaan viikon pitäisi riittää uusien vaalilipukkeiden toimittamiseen Etelä-Koreasta ja muihin järjestelyihin.

Vaalimainokset hallitsivat Kongon pääkaupungin Kinshasan katukuvaa. Kuva: Stefaqn Kleinowitz / EPA

Kriitikot ovat epäilleet, että lykkäämisen todellinen syy on poliittinen.

– Joseph Kabila ei halua luopua vallasta saati järjestää vaaleja, oppositioehdokas Félix Tshisekediä tukeva liittouma sanoi lausunnossaan.

– On jo aika lopettaa Kongon kansan halventaminen, vaati puolestaan oppositioliike Luchan perustajajäsen Fred Bauma RFI:n mukaan.

Edessä tiukka taisto

Kabilan suosima hallituskoalition ehdokas Emmanuel Ramazani Shadary joutuu tiukkaan kamppailuun voitosta Félix Tshisekedin kanssa, ainakin jos lokakuussa tehtyyn mielipidekyselyyn (siirryt toiseen palveluun) on uskominen. Kongo-tutkijoiden ryhmän kyselyn mukaan Tshisekedi saisi yli kolmasosan äänistä ja Shadary 16 prosenttia.

Johtavan puolueen ehdokkaan Emmanuel Ramazani Shadaryn kampanjabannereita Kongon pääkaupungin Kinshasan kaduilla. Kuva: Stefan Kleinowitz/EPA

Tshisekedi on Kongon tunnetuimman oppositiopoliitikon, edesmenneen Étienne Tshisekedin poika.

Oppositiosta ehdolla ovat myös tuntemattomampi öljyalan liikemies Martin Fayulu ja Félix Tshisekedin kanssa liittoutunut Vital Kamerhe.

Vaalien lopputulos ei siis ole lainkaan itsestäänselvyys.

Mukwege vaatii Kabilan eroa

Presidentinvaaleja on lykätty jo aiemmin kaksi kertaa. Ne piti järjestää vuoden 2016 lopulla, kun kahden presidenttikauden enimmäismäärä tuli Kabilalla täyteen. Kabila kuitenkin pysytteli väliaikaisesti vallassa eräänlaisen poikkeuslain turvin.

Vuoden 2017 loppu oli seuraava takaraja vaaleille, mutta niitä lykättiin jälleen.

Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila kuvattuna vuonna 2013. Kuva: Antonio Silva / EPA

Vaalien lykkääntyminen on aiheuttanut Kongossa laajoja levottomuuksia, jotka turvallisuusjoukot ovat tukahduttaneet verisesti.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja, gynekologi Denis Mukwege vaati perjantaina New York Timesin kolumnissa (siirryt toiseen palveluun), että Kabilan pitää väistyä vallasta.

– Kongo tarvitsee kipeästi teknokraattista virkamieshallitusta, joka valvoisi vapaiden vaalien järjestämistä, Mukwege kirjoitti.

Salamurhien, diktatuurin ja sotien historia

Kongon vaalit ovat monella tapaa merkittävät Afrikan mantereella.

Presidentti Joseph Kabila luopuu vallasta vapaaehtoisesti. Kyseessä on ensimmäinen kerta Kongon demokraattisen tasavallan ja sen edeltäjän Zairen historiassa, kun presidentti vaihtuu enemmän tai vähemmän demokraattisissa vaaleissa.

Tämä on historiallista Kongossa, joka on kokenut uudistusmielisen Patrice Lumumban salamurhan 1960-luvulla (siirryt toiseen palveluun) ja Mobutu Sese Sekon vuosikymmenien mittaisen diktatuurin.

Diktaattori Mobutu Sese Seko. Kuva: AOP

Mobutun valta päättyi Ruandan invaasioon ja kapinallisjohtaja Laurent Kabilan vallankaappaukseen vuonna 1997. Siitä käynnistyi toisen maailmansodan jälkeisen ajan tuhoisin konfliktien sarja, jossa kuoli Suomen väkiluvun verran ihmisiä (siirryt toiseen palveluun).

Kabila murhattiin Afrikan maailmansodaksi kutsutun Kongon toisen sodan aikana vuonna 2001. Hänen poikansa Joseph Kabila otti isänsä paikan ja käynnisti rauhanprosessin, joka lopetti sodan.