Guardian: Saksassa tuotiin myyntiin kananmunat, joiden takia kukonpoikia ei tarvitse tappaa – miljardit urospuoliset untuvikot kuolevat, koska niillä ei ole arvoa kanataloudessa

Innovaatio saattaa auttaa pääsemään eroon käytännöstä, jossa kukonpojat tapetaan heti kuoriutumisen jälkeen.

Ruoantuotanto
Kananpoikia
Tällä hetkellä 4–6 miljardia kukonpoikaa tapetaan maailmassa vuosittain untuvikkoina.Jyrki Lyytikkä

Saksassa on tuotu myyntiin aiempaa eettisempiä kananmunia. Asiasta uutisoineen brittilehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan nyt myynnissä olevat kananmunat ovat maailmassa ensimmäisiä, joiden tuotannon yhteydessä ei ole tapettu urospuolisia untuvikkoja.

Saksalaistutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jolla munan sisällä olevan alkion sukupuoli pystytään määrittämään yhdeksän päivän päästä kananmunan hedelmöittymisestä.

Kukonpojan alkion sisältävistä kananmunista tehdään eläimille rehua. Vain naaraspuolisten kananpoikien alkioiden annetaan kehittyä 21 päivän ikäisiksi, minkä jälkeen ne kuoriutuvat.

Eri puolilla maailmaa on yritetty kehittää kanan alkion sukupuolen selvittämiseen tekniikoita, jotka voitaisiin ottaa kaupalliseen käyttöön.

– Meillä kaikilla on sama tavoite, eli saada kananpoikien teurastaminen loppumaan tuotantoketjussa, sanoo tekniikan kehittäneen Seleggt-yrityksen johtaja Ludger Breloh Guardianille.

Kukonpojat eivät kasva riittävän nopeasti kananlihan tuotannon kannalta, eivätkä ne muni. Tällä hetkellä maailmassa teurastetaan vuosittain miljardeja kukonpoikia esimerkiksi tukehduttamalla tai silppuamalla, koska niillä ei ole taloudellista arvoa kananmunien tuotannossa.

Aiheesta muualla:

HS.fi: Vuosittain miljoona kukonpoikaa tapetaan tarpeettomana jo untuvikkoina (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: World's first no-kill eggs go on sale in Berlin (siirryt toiseen palveluun)