Krp: 30-vuotias mies vangittiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta – ei viitteitä terrorismiin tai ääriliikkeisiin

Keskusrikospoliisi ei kerro tarkemmin, mihin hankkeeseen epäily liittyy. Krp sai tiedon tiedustelutoiminnan avulla.

rikoksen valmistelu
Keskusrikospoliisin nimi talon seinäkraniitissa.
Krp sai tiedon mahdollisesta epäillystä rikoksesta omalla tiedustelutoiminnallaan.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi tutkii törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua.

Rikoksesta epäillään noin 30-vuotiasta miestä. Helsingin käräjäoikeus on vanginnut miehen tänään lauantaina todennäköisin syin epäiltynä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Krp sai tiedon mahdollisesta epäillystä rikoksesta omalla tiedustelutoiminnallaan ja aloitti asiassa esitutkinnan. Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.

– Tässä ei ole mitään viitteitä terrorismiin tai ääriliikehdintään tai mihinkään vastaavaan, vaan yksittäisen miehen aatoksia, tavoitteita ja puheita, rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista kertoo.

– Hän on internetissä etsinyt itselleen sielunkumppania, samalla tavoin ajattelevaa henkilöä – ja siinä kohtaa Krp:n tiedusteluväki pääsi kaverin jäljille.

– Välitilinpäätös on, että tällä päivämäärällä Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinotuomari päätyi arviossaan siihen, että Krp:n esittämät perustelut ja vaatimukset ja tämän hetkinen näyttö on riittäviä henkilön vangitsemiseen.

Töyräs korostaa, että kyse on yksittäisestä suomalaisesta tekijästä, joka ei näytä liittyvän mihinkään laajempaan kuvioon.

– Alleviivaan yksittäistä suomalaista miestä – tarkoitan tällä sitä, että mitään ryhmittymää tai ääriliikettä tai muuta ei ole tiedossa, eli kenenkään ei tarvitse tämän takia pelätä.

– Mitä mies on ajatellut ja mihin asiaansa kohdentanut, en rupea lausumaan enkä myöskään tästä ihmisestä sen enempää. 30-vuotias suomalainen mies, piste, Töyräs sanoo.

Töyräs ei myöskään halua tässä vaiheessa kertoa, miltä paikkakunnalta 30-vuotias on. Hänen taustansa selvittely jatkuu edelleen. Asian tiimoilta ei tällä hetkellä etsitä ketään muuta henkilöä tai henkilöitä.

30-vuotias esiintyi verkkomaailmalle tyypillisesti nimimerkin suojissa, kun häntä tarkkailtiin. Hänet otettiin kiinni hänestä saatujen tiedustelutietojen ja yhteenvetojen perusteella, Töyräs kertoo.

– Kiinniotto meni täysin rauhallisesti, eikä siinä ollut minkäänlaista dramatiikkaa. Kenellekään ei käynyt huonosti – ja kaveri oli meidän hallussamme, Töyräs sanoo.

Juttua täydennetty 15.43 rikoskomisario Olli Töyrään haastattelulla.