Ex-ministeri Liisa Hyssälä: Hallinto on jämähtänyt eikä pysty hoitamaan tämän päivän ongelmia

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Sitran vanhempi neuvonantaja Liisa Hyssälä kaipaa toimivampaa hallintoa.

Liisa Hyssälä
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Entinen Kelan pääjohtaja ja keskustaministerinäkin aiemmin toiminut Liisa Hyssälä arvosteli suorin sanoin Suomen valtionhallinnon toimintatapoja Ylen Ykkösaamussa.

Politiikan toimittaja Unto Hämäläisen kanssa he kävivät läpi vuoden tapahtumia, muun muassa hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen ristiriitoja.

Hyssälän mukaan valtionhallinto ja työelämän järjestöt ovat jämähtäneitä, eivätkä pysty hoitamaan kunnolla nykyajan ongelmia.

– Nämä rakenteet ja järjestöt, joilla näitä ongelmia koitetaan taklata, ovat niin vanhat, etteivät ne kykene siihen. Meillä on jäänyt nämä hallinnon uudistukset tekemättä, joilla pystyttäisiin näitä ilmiöitä ja ongelmia ratkomaan tämän yhteiskunnan vaatimalla tavalla.

Hyssälän mukaan vanhat rakenteet ja taloudelliset sidokset estävät joustavan ja tulevaisuuteen orientoituneen päätöksenteon.

Myös Unto Hämäläinen vahvisti Hyssälän näkemyksen, että entinen kolmikantainen asioiden valmistelu ja päätöksenteko on loppunut. Syynä tähän on Elinkeinoelämän keskusliiton luopuminen keskitetystä sopimisesta.

Hyssälä rajaisi ammattiyhdistysliikkeen vaikutusmahdollisuuksia entisestään.

Eduskunta ja ministeriöt liian jäykkiä

Sitran vanhempana neuvonantajana toimiva Liisa Hyssälä arvioi hallintokoneiston jäykistyneen vanhoihin toimintatapoihin.

– Miksi toimeenpano on heikkoa? Hallinto ei ole kyennyt uudistumaan. Meillä on sata vuotta vanha keskushallinto niin eduskunnassa, puolueissa ja valtioneuvostossa. Hallintokoneisto on hyytynyt, Hyssälä sanoo.

Hyssälän mukaan pitäisi katsoa uudesta näkökulmasta, miten asioita käsitellään. Vanhat toimintatavat näkyvät esimerkiksi sote-uudistuksen takkuamisena.

Syynä on Hyssälän mukaan ainakin se, että ministeriöt ovat niin lujasti kiinni omissa poteroissaan, ettei kukaan ole valmis antamaan resursseja yhteiseen hyvään. Moni nykyajan ongelmista, kuten syrjäytyminen tai ilmastonmuutos, vaatisi Hyssälän mukaan ministeriöiden välistä yhteistyötä.

Uudistuksia toimeenpannaan kuitenkin ex-ministerin mukaan siiloissa, vaikka pitäisi ajatella kokonaisuutta. Hyssälän mukaan taustalla on toki myös maailman muuttuminen pirstaleisemmaksi.

Kyse on myös ministeriöiden välisestä taistelusta: oman ministeriön rahoista halutaan pitää kiinni, eikä ajatella koko hallituksen onnistumista. Hyssälän mukaan esimerkiksi ylimääräisiä valiokuntia pitäisi hyödyntää enemmän.

Hän peräänkuuluttaa myös laajakantoisempaa ohjelmatyötä puolueilta.

– Puuttuu myös visionäärisyyttä ja sitoutumista useamman vaalikauden tavoitteisiin.

Hyssälä on toiminut keskustan sosiaali- ja terveysministerinä sekä peruspalveluministerinä eri hallituksissa vuosina 2003–2010 ja Kelan pääjohtajana 2010–2016.