Yhdysvaltain Isisin-vastaista taistelua johtanut diplomaatti erosi vastalauseena Trumpin päätökselle vetää joukot Syyriasta

Vain runsas viikko sitten erityislähettiläs Brett McGurk oli arvioinut, että äärijärjestö Isisiä ei voi pitää voitettuna ja että Yhdysvaltain ei pitäisi vetäytyä Syyriasta.

Yhdysvallat
Brett McGurk
Yhdysvaltain erityislähettiläs Brett McGurkGiorgio Onorati / AOP

Yhdysvaltain Isisin-vastaista taistelua johtanut diplomaatti, erityislähettiläs Brett McGurk on eronnut tehtävästään. McGurk ilmoitti erostaan vastalauseena presidentti Donald Trumpin päätökselle vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta.

McGurk on toiminut Yhdysvaltain lähettiläänä äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevassa kansainvälisessä liittoumassa vuodesta 2015. Sitä ennen hän oli toiminut pitkään eri tehtävissä Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnossa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvistaa McGurkin jättävän tehtävänsä joulukuun lopussa.

Trump ilmoitti keskiviikkona, että Isis oli kukistettu. Hänen neuvonantajansa ovat asiasta eri mieltä.

Trump tyrmistytti turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita myös päätöksellään vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta nopeassa aikataulussa.

Päätöksen seurauksena Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis ilmoitti torstaina jättävänsä tehtävänsä, koska hänellä ja Trumpilla oli linjaerimielisyyksiä.

"On vastuutonta pitää Isisiä lyötynä"

McGurk oli alunperin suunnitellut jatkavansa pestissään helmikuun puoliväliin saakka. Tuolloin Yhdysvallat isännöi liittouman maiden ulkoministerien kokousta. Mattisin eron ja Trumpin vetäytymispäätöksen jälkeen McGurk päätti nopeuttaa lähtöään.

Runsas viikkoa sitten McGurk oli arvioinut, että olisi vastuutonta pitää Isisiä voitettuna. Hänen mielestään olisi harkitsematonta, jos Yhdysvallat vetäytyisi Syyriasta.

Yhdysvaltain liian varhainen vetäytyminen Syyriasta saattaisi johtaa olosuhteisiin, jotka alkujaan mahdollistivat Isisin nousun, McGurk varoitti erokirjeessään.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Isis saattaisi onnistua keräämään voimia uudelleen Syyrian sisällissodan keskellä, mikäli Yhdysvallat vetäytyisi Syyriasta.

Lähteet: AP, Reuters