1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulivuoret

Indonesian tsunamin uhriluku kasvaa "erittäin todennäköisesti" – Tämän hetkisen tiedon mukaan kuolleita on yli 220

Pari metriä korkeat aallot vyöryivät illalla maihin Sundansalmen länsi- ja itärannoilla. Videolla näkyy tsunamituhoja Jaavan länsirannikolla.

tulivuoret
Tuhoisa tsunami runteli Jaavan länsirannikkoa Indonesiassa
Tuhoisa tsunami runteli Jaavan länsirannikkoa Indonesiassa

Ainakin 222 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut tsunamissa Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla.

Tsunamiaallot vyöryivät maihin Jaavan ja Sumatran saaret erottavassa Sundansalmessa lauantaina illalla paikallista aikaa. Indonesialaisten medioiden mukaan aallot olivat parin metrin korkuisia.

Tsunamin aiheuttivat ilmeisesti maanvyörymät vedenpinnan alla. Sundansalmessa sijaitseva Anak Krakatau -tulivuori purkautui noin puoli tuntia ennen tsunamia.

Hätätilaviranomaisten mukaan tsunamissa on loukkaantunut 843 ihmistä ja 28 ihmistä on kateissa. Tiedot kuolonuhreista ja loukkaantuneista ovat tarkentuneet sitä mukaa, kun pelastajat ovat päässeet etenemään tuhoalueille.

Indonesian varapresidentti Jusuf Kalla kertoi tiedotustilaisuudessa, että uhrien lukumäärä tulee "erittäin todennäköisesti" yhä kasvamaan.

Pahiten kärsineellä Pandeglangin alueella Jaavan länsirannikolla asuu noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Pandeglangista on noin 150 kilometriä Indonesian pääkaupunkiin Jakartaan.

Viranomaiset varoittavat rannikkoalueiden asukkaita ja turisteja, että nämä eivät palaisi rannoille. Korkean vuoroveden varoitus on voimassa joulupäivään saakka.

Tsunamia pahensi tavallista korkeampi nousuvesi, joka johtuu täysikuusta (siirryt toiseen palveluun). Täydenkuun aikana Aurinko vahvistaa Kuun vetovoimaa. Tämän takia syntyy tulvavuoksi, eli nousuvesi on erityisen korkea.

Tsunamin uhria viedään hoitoon.
Tsunamissa loukkaantunutta kuljetettiin hoitoon Caritassa sunnuntaina.Semi / AFP

Suomalaisten tilannetta selvitetään

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Anna-Maria Liukko kertoo Ylelle, että Suomen Jakartan-suurlähetystö selvittää tapausta suomalaisten osalta.

Liukon mukaan Indonesiaan on tehty 714 suomalaisten matkustusilmoitusta.

Ulkoministeriö on lähettänyt kaikille matkustusilmoituksen tehneille tekstiviesti-ilmoituksen tapahtuneesta. Viesteissä on pyydetty matkustajia seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ja olemaan omaisiinsa yhteydessä.

Viesteissä on kehotettu myös olemaan yhteydessä ulkoministeriöön hätätapauksissa.

– Tällä hetkellä ei ole mitään kerrottavaa mahdollisten uhrien osalta. Tarkemman sihdin mukaan matkustusilmoituksissa näyttää olevan vain joitakin ilmoituksia henkilöistä, joilla on aikomus matkustaa tsunamialueelle. Mutta kaikki matkustajat eivät välttämättä indikoi tarkkaan matkustusilmoituksissa maan sisäisiä reittejään, Liukko sanoo.

Jakartan-suurlähetystön mukaan tsunamialue ei ole kovin suosittu länsimaisten turistien keskuudessa.

Kartta, jossa tsunamin keskus.
Anak Krakatau -tulivuori sijaitsee Sundansalmessa, aivan isomman ja tunnetumman Krakataun vieressä. Sundansalmi yhdistää Jaavanmeren ja Intian valtameren toisiinsa.Yle Uutisgrafiikka

"Aalto suisti autoja tieltä"

Norjalainen valokuvaaja Øystein Lund Andersen oli kuvaamassa tulivuorta, kun hän huomasi häntä kohti tulevan aallon.

– Minun piti juosta, kun aalto ylitti hiekkarannan ja eteni 15–20 metriä rannasta sisämaalle, Andersen kirjoittaa Twitterissä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Seuraava aalto tuli hotellialueelle ja suosti autoja sen takaiselta tieltä. Onnistuin evakuoitumaan perheeni kanssa metsäpolkujen ja kylien kautta korkeampaan maastoon, jossa paikalliset pitävät meistä huolta.

Rannikkoalueiden asukkaat kertoivat medioille, että he eivät nähneet mitään tsunamin merkkejä, kuten vetäytyvää vesirajaa. Tsunamiaalto iski yhtäkkiä.

Paikallinen rock-yhtye Seventeen oli esiintymässä Jaavan puoleisella Tanjung Lesungin rannalla, kun tsunami iski maihin.

– Vesi huuhtoi mukanaan lavan, joka aivan meren rannassa. Vedenpinta nousi ja pyyhki pois kaikki paikallaolijat. Menetimme rakkaitamme, bändin jäsenet sanoivat lausunnossaan.

Aallot pyyhkivät tieltään asuintaloja sekä kaatoivat autoja ja puita. Tsunamin aiheuttamia tuhoja Jaavan länsirannikolla näkyy jutun alussa olevalla videolla.

Pelastustöitä on vaikeuttanut se, että maanteillä on paljon rojua.

Esimerkiksi Sumatran Lampungissa pelastajat eivät olleet vielä aamulla päässeet kaikille tuhoalueille.

Tsunamin tuhoja Carita Beachilla.
Veden heittelemiä tavaroita Caritassa, Jaavan länsirannalla sunnuntaiaamuna.Ronald / AFP

Aktiivinen tulivuori

Tsunamin aiheuttaneet maanvyörymät johtuvat viranomaisten arvion mukaan tulivuorenpurkauksesta Anak Krakatau -saarella.

Anak Krakatau on tuhkakartiosaari, joka muodostui Krakatau-tulivuoren purkauksien seurauksena 1930-luvulla. Anak Krakatau tarkoittaakin bahasa indonesian kielessä "Krakataun lasta".

Anak Krakatau on aktiivinen tulivuori, joka on syössyt tuhkaa ja laavaa jo useiden kuukausien ajan.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Vulkanologi Simon Carnin Twitter-video havainnollistaa, kuinka Anak Krakataun tulivuoren aktiivisuus on lisääntynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Indonesiassa paljon katastrofeja

Indonesiassa on koettu tänä vuonna muitakin luonnonkatastrofeja.

Syyskuussa kaikkiaan yli 2 000 ihmistä kuoli maanjäristyksessä ja tsunamissa, jotka iskivät Palun kaupunkiin ja lähialueille Sulawesin saarella Borneon itäpuolella.

Lombokin saarella Jaavan itäpuolella puolestaan koettiin sarja tuhoisia maanjäristyksiä heinä-elokuussa.

Indonesiassa muistetaan myös vuoden 2004 tapaninpäivän tsunami, jossa kuoli Indonesian alueella yli 120 000 ihmistä.

Krakataun tulivuorisaari on kuuluisa vuonna 1883 tapahtuneesta tulivuorenpurkauksesta. Tuolloin syntyi sarja tsunameja, joissa kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Korjaus klo 10.05: Tsunami iski maihin lauantai-iltana 22.12. Artikkelin alussa luki aiemmin, että tsunami olisi iskenyt perjantaina.

Oletko paikalla? Voit ottaa yhteyttä meihin: yle.uutiset@yle.fi, puhelimitse tai WhatsApp-viestillä: +358 40 545 4513.

Lue myös:

Krakatau aiheutti massiivista tuhoa 1800-luvulla – ainakin 36 000 ihmistä kuoli ja maapallon lämpötila tippui yli asteella

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi