Jäällä pyörivät joulukuuset hämmästyttivät turisteja Töölönlahdella – Katso videolta, miltä jouluinen jääkaruselli näyttää

Jouluisen teoksen takana on helsinkiläinen Janne Käpylehto, joka keräsi pari vuotta sitten maailmanlaajuista huomiota omaan mökkirantaan veistetyllä karusellilla.

joulu
Jouluinen jääkaruselli pyöri Töölönlahdella aatonaattona.
Jouluinen jääkaruselli pyöri Töölönlahdella aatonaattona.

Hämärtyvässä pakkasillassa Helsingin Töölönlahden jäältä pilkottaa yllättäen valoa. Ohikulkijat hieraisevat silmiään, mutta totta se on. Valtavan jäälautan päällä pyörii jouluvaloin koristeltu kuusirykelmä.

– Emme ole aikaisemmin nähneet mitään vastaavaa. Se on todella kaunis ja ihmeellinen kaiken tämän lumen keskellä, toteaa Australiasta Helsinkiin lomailemaan tullut Beau Stevenson.

Metsäisen jääkarusellin takana on helsinkiläinen Janne Käpylehto, joka keräsi pari vuotta sitten maailmanlaajuista huomiota omaan mökkirantaansa Lohjalle veistetyllä karusellilla.

Kokeilu kasvoi harrastukseksi ja kaikkiaan mies on toteuttanut jo noin 50 jääkarusellia. Viime talvena nähtiin muun muassa maailman ensimmäinen pyörivä jääkiekko-ottelu. Talvisesta hupailusta näyttääkin syntyneen jo kansainvälinen ilmiö.

– Muutkin ovat alkaneet sahailemaan omia karuselleja. Tästä on muodostunut positiivisella tavalla ihmisiä yhdistävä kansainvälinen kilpailu siitä, kenellä on suurin jääkaruselli, naurahtaa Käpylehto.

Minnesotaan asti sahaamaan karusellia

Käpylehdon käsissä syntyy tänä talvena useampi karuselli muun muassa Kirkkonummelle, Lappiin ja Yhdysvaltojen Minnesotaan.

– Toteuttamattomia ideoita on vielä iso läjä, sillä karusellin päällä voi tehdä vaikka mitä, sanoo Käpylehto.

Sinnikäs mökkiläinen pystyy Käpylehdon mukaan tekemään pienen karusellin kohtuupaksuiseen jäähän narun, lapion ja sahan avulla. Jää saadaan pyörimään perämoottorin avulla. Isompiin karuselleihin tarvitaan jo enemmän teknologiaa.

Töölönlahdella aatonaattona yhden illan pyörivä karuselli on halkaisijaltaan noin parikymmentä metriä ja sen kyytiin pystytettiin parisenkymmentä kuusta. Kuuset ovat peräisin Tuomaan Markkinoilta ja tapahtuman lopuksi ne lahjoitetaan halukkaille ottajille.

Lue myös:

Talvisesta hupailusta se sai alkunsa – Video: Valtava jääkarusellifestivaali kerää yhteen kylmää pelkäämättömät juhlijat

Suuri massa ja pieni kitka – Vaasassakin nähty nyt jääkarusellin ihme

Helsingin pyörivä jääkaruselli painaa 200 tonnia ja siellä saunotaan – video

Video: Maailmalla huomiota herättänyt jääkaruselli pyörii pian myös Helsingissä