MTV: Vakavan väkivaltarikoksen suunnittelusta epäilty mies on istunut aiemmin vankilassa yliopistoiskun suunnittelusta

Lauantaina vangittu mies suunnitteli aiemmin iskua Helsingin yliopistolle varsijousen ja myrkkykaasun kanssa, MTV kertoo

rikoksen valmistelu
Keskusrikospoliisin nimi talon seinäkraniitissa.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Vakavan väkivaltarikoksen suunnittelusta lauantaina vangitulla miehellä on aiempaa vastaavaa rikoshistoriaa, kertoo MTV (siirryt toiseen palveluun).

Keskusrikospoliisi kertoi eilen, että noin kolmikymppinen mies on vangittu epäiltynä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Mies oli etsinyt vakavaan rikokseen rikoskumppania netistä, keskusrikospoliisi kertoi.

MTV:n mukaan sama mies on aiemmin tuomittu suunnitelmasta, jonka mukaan olisi tapettu viisikymmentä ihmistä Helsingin yliopistolla.

Mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2014 törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta kolmen vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Tuomio pysyi hovissa.

Mies suunnitteli tekoa naisen kanssa, joka jätettiin syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta.

Hovioikeuden mukaan kaksikolla oli aito tarkoitus toteuttaa suunnitelmansa ja myös siihen tarvittavaa välineistöä. Heillä oli hallussaan muun muassa varsijousi, käsirautoja, patruunoita, kaksi varusteliiviä, kaksi kaasunaamaria sekä erilaisia myrkkykaasun valmistukseen sopivia välineitä.

Iskuun tarvittavia aseita oli tarkoitus ensin anastaa aseliikkeestä, minkä jälkeen kaksikko olisi siirtynyt aseineen ja myrkkykaasuaineineen yliopistolle. Mahdollisimman suuri uhrimäärä olisi varmistettu muun muassa lukitsemalla yliopiston ovia. Mahdollisia pelastustoimia olisi hidastettu sytyttämällä yliopistolle tulipaloja.

KRP:n tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs ei vahvistanut eikä kiistänyt STT:lle MTV:n tietoja.

Hän kertoi aiemmin, että vangitun miehen epäillään suunnitelleen yksin rikosta, jonka kohteena oli useita ihmisiä. KRP ei ole kertonut, kehen tai mihin suunnitelma kohdistui.

– Kohdetta en yksilöi tässä vaiheessa tutkintaa, eikä se ole välttämättä aivan yksilöitävissäkään. Henkilö mietti kohdistavansa väkivaltaa ei kehenkään tiettyyn ihmiseen, vaan useampaan ihmiseen, Töyräs sanoi lauantaina.

Lue myös:

Krp: 30-vuotias mies vangittiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta – ei viitteitä terrorismiin tai ääriliikkeisiin

Yliopistoiskun tuomio pysyy – KKO eväsi valitusluvan