Valkea, leuto ja vaarallinen – joulunpyhien sää on monipuolinen cocktail

Pakkaset pyllähtävät jouluaaton aikana ja länsirannikolla voi joulupäivänä ripsaista jopa vettä.

Joulusää
Joulun sää
Joulun sää

Onko meillä valkea joulu? Ei huolta, kyllä se on jotakuinkin valkea.

Ilmatieteen laitos ennustaa (siirryt toiseen palveluun) tiedotteessaan koko maahan valkeaa joulua. Tällä hetkellä lumen syvyys on maan itäosassa noin 10–15 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 15–30 senttimetriä. Maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lunta on noin 1–10 senttiä.

Keski- ja Etelä-Pohjanmaa ovat kylläkin vielä pieniä kysymysmerkkejä. Ylen meteorologin Anne Borgströmin kartoilla Kauhajoen ja Toholammin havaintopisteiden lumensyvyydet nimittäin näyttävät nollaa.

Kun pistää päänsä ikkunasta ulos ja katsoo maisemaa, niin häivähdys valkeaa saattaa olla havaittavissa (ainakin Toholammin (siirryt toiseen palveluun) ja Kauhajoen (siirryt toiseen palveluun) kelikameroiden perusteella), mutta mittarit eivät sitä ole rekisteröineet.

Sää lauhtuu vielä maan läntisimmässä osassa aattoillaksi lähelle nollaa. Joulupäivänä tulee vähäisiä sateita ja lännessä se voi tulla vetenä.

Lunta tulee lisää

Mutta ollaan iloisia koko muun Suomen puolesta. Etelässäkin nautitaan lumisesta joulusta. Ilmatieteen laitoksen joulunajan säätilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan se ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä lumettomia jouluja on keskimäärin joka kolmas vuosi.

Meteorologi Borgströmin mukaan muualla lunta kyllä riittää. Aattona vähäisiä lumisateita leviää Lappiin ja illalla myös Pohjanmaalle. Jouluyönä sataa lunta monin paikoin maan länsiosissa, ja joulupäivänä sataa lunta niin idässä kuin lännessä.

Lumen syvyys, kartta.
Yle Sää

Tapaninpäivänä jo selkenee, ja päivä on melko aurinkoinen.

Ja pakkanen paukkuu – aluksi. Jouluaaton alkaessa Suomessa on korkeapaineen selänne ja lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -8 ja -15 asteen välillä, maan pohjoisosassa -15 ja -25 asteen välillä.

Luoteesta lähestyvä matalapaine kuitenkin pylläyttää napakat pakkaset aaton aikana tuoden sateita – enimmäkseen lumena – suurimpaan osaan maata joulupäivän aikana. Borgstöm kertoo, että Vaasassa voi käväistä lämmin, leuto leyhähdys jopa +3 asteessa.

Ajokelit liukkaita

Vaaran aineksia lauhtuva sää tuo maanteiden ajokelehin. Oman lisänsä antaa vielä mahdollinen jäätävä tihkusade paikoin.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartat (siirryt toiseen palveluun) ovatkin keltaisena (varoitus mahdollisesti vaarallisesta ajokelistä) koko maassa joulupäivänä tiistaina.

Keskiviikkona Tapanina varoituksia ei vielä ole näkyvissä lainkaan, mutta torstaina koko Suomen kartta helottaa taas keltaisena, eli malttia siihen paluuliikenteeseen.