Kohu Der Spiegelin ympärillä paisuu – toimittaja Claas Relotius sepitti tarinan orvoista ja keräsi rahaa omalle tililleen

Der Spiegel on nostanut syytteen huijaritoimittajaansa vastaan. Lehden mukaan hän oli kerännyt rahaa lukijoilta omalle tililleen.

Der Spiegel
Claas Relotius
Claas Relotius on ollut palkittu toimittaja. Hän sai muun muassa vuonna 2017 Reemtsma Liberty Award -palkinnon.EVENTPRESS / GOLEJEWSKI / EPA

Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun) -lehden toimittajan Claas Relotiuksen toiminnan hämäryys on saanut uusia ulottuvuuksia. Lehden omissa tutkimuksissa on selvinnyt, että juttujensa sepittämisen lisäksi Relotius olisi kerännyt artikkeleittensa lukijoilta rahaa.

Der Spiegel kertoo, että Relotius on aloittanut "Königskinder" -juttunsa jatkoksi eräänlaisen hyväntekeväisyyskampanjan. Juttu käsitteli Turkissa kaduilla eläviä ja Syyriasta paenneita orpolapsia.

Jutun sisällössä on valheita ja siinä esiintyvien henkilöiden tarinaa on valehdeltu ja muuteltu.

Aiemmin tällä viikolla lehden tähtitoimittaja Claas Relotius jäi kiinni siitä, että hän väärensi useiden juttujensa asiasisältöjä ja lavasti haastateltavia.

Relotius on ollut palkittu toimittaja. Hän sai viime vuonna juuri "Königskinder" -artikkelistaan muun muassa Reemtsma Liberty Award -palkinnon ja katolisen kirkon mediapalkinnon.

Tuulesta temmattu tarina perheestä

Jutussa kerrotaan sisaruksista Ahmedista ja Alinista, joiden vanhemmat ovat kuolleet. Kesällä 2016 ilmestyneen jutun turkkilainen kuvaaja Emin Özmen on paljastanut jutussa olevat epätarkkuudet ja suoranaiset valheet.

Özmenin tietojen mukaan Ahmedilla ei ole sisarta, eivätkä hänen vanhempansa ole kuolleet. Äiti asuu edelleen Gaziantepissä, Turkissa. Isä on puolestaan kadonnut, mutta häntä ei ole ilmoitettu kuolleeksi.

Relotius on myöhemmin kertonut lisäksi siitä, että hän teki kuukausia töitä saadakseen adoptoiduksi lapset Saksaan.

Tämäkin väite on osoittautunut valheeksi. Alinia ei siis edes ole ja Ahmed asuu edelleen Gaziantepissä.

"Luottakaa minuun - niin kuin luotatte lukijoinakin"

Sepittämänsä tarinan kylkiäisiksi Claas Relotius aloitti kampanjan syyrialaisten katulasten auttamiseksi. Lukijat saivat ottaa yhteyttä Relotiukseen suoraan ja lähettää rahat hänen omalle tililleen.

Relotius kertoi hyväntahtoisille ihmisille olevansa jatkuvassa yhteydessä lapsiin. Hän kertoi, ettei yksityishenkilönä voi kirjoittaa rahalahjoituksesta kuittia.

Hän pyysi lukijoitaan vain luottamaan häneen aivan samalla tavalla kuin he luottavat häneen lukijoina.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka moni ihminen on heltynyt ja lähettänyt rahaa.

Der Spiegel on ilmoittanut tehneensä Claas Relitouksen toimista rikosilmoituksen ja antavansa kaikki keräämänsä tiedot poliisin käyttöön.

Aiheesta muualla:

Der Spiegel to run 23-page special on reporter who faked stories (siirryt toiseen palveluun)