Muista hengähtää jouluna – nämä 5 musiikkivinkkiä johdattavat rauhalliseen juhlaan

Säveltäjä Olli Virtaperko, musiikkitoimittaja Risto Nordell ja kuoronjohtaja Visa Yrjölä vinkkaavat ajatuksia herättävää joulumusiikkia.

joulu
Joulukoristeita tarjottimella
Unsplash

1. J. S. Bach: Jouluoratorio

Bachin Jouluoratorio on klassisen joulumusiikin peruskalliota – säveltäjä Olli Virtaperko ja musiikkitoimittaja Risto Nordell nostavaktin molemmat teoksen vinkkilistalleen.

– Bachin Jouluoratorion vuotuinen kuunteleminen on harvoja itselleni merkityksellisiä joulutraditioita, Virtaperko toteaa.

– Ei tarvitse kuulla kuin alkukuoro Jauchzet, frohlocket... ("iloitkaa, riemuitkaa"), niin siitä se lähtee: jouluriemu, Risto Nordell sanoo.

Bach koosti kuudesta kantaatista kokonaisuuden kierrättämällä maallisten kantaattiensa parhaimmistoa, Virtaperko kertoo.

– Lopputuloksena on mestarin itsensä muokkaama greatest hits -kooste tuotantonsa ilmaisuvoimaisimpiin kuuluvista teoksista. Ylevöittävää ja briljanttia musiikkia alusta loppuun.

Kuuntele: Youtube (siirryt toiseen palveluun), Spotify (siirryt toiseen palveluun)

Risto Nordell levyarkistossa tutkii cd-levyjä
Risto NordellYle / Sini Liimatainen

2. Mikko Sidoroff: Pyhä yö

Mikko Sidoroffin (s. 1985) Pyhä yö on tehnyt kuoronjohtaja Visa Yrjölään lähtemättömän vaikutuksen. Hän on esittänyt teosta johtamansa Mieskuoro Eugan kanssa monena vuonna peräkkäin.

Sidoroff sävelsi kappaleen Lumen Valo -lauluyhtyeelle vuonna 2010. Mieskuoroversion hän kirjoitti Laulu-Miehille. Teos on saavuttanut laajaa suosiota nykypäivän klassisena joulumusiikkina.

– Puhuttelevana tekstinä on Yrjö Jylhän talvisodassa kirjoittama runo, jossa hän yhdistää hienosti joulun ihmeen ja silloisen tilanteen rintamalla, Yrjölä toteaa.

Kuuntele: Youtube (siirryt toiseen palveluun), Spotify (siirryt toiseen palveluun)

Ljusbollar i ett träd.
Leo Gammals

3. Morten Lauridsen: O magnum mysterium

Risto Nordellin jouluisiin suosikkeihin kuuluu myös O magnum mysterium (suom. Oi suuri mysteeri). Morten Lauridsen (s. 1943) sävelsi meditatiivisen teoksen vuonna 1994.

– Teos on hiljaista kellumista ajan virrassa ja joulun mysteeriin paneutumista, Nordell kiteyttää.

Kuuntele: Youtube (siirryt toiseen palveluun), Spotify (siirryt toiseen palveluun)

Joulukynttilöitä
Seppo Sarkkinen/Yle

4. Jean Sibelius: En etsi valtaa loistoa

Kaikille tuttu En etsi valtaa loistoa on suomalainen jouluklassikko. Visa Yrjölä on johtanut kappaleen tänäkin jouluna jo kymmenen kertaa.

– Siitä ei saa tarpeekseen, hän myöntää.

Sibeliuksen sävelkielen ja Zacharias Topeliuksen sanoituksen – myös toimivan suomennoksen – verraton yhdistelmä on nostanut laulun keskeiseen asemaan suomalaisessa joulunvietossa. Olipa sillä erityisasema myös Sibeliuksen perheen jouluissa.

– Tärkeintä on, että siihen ei vain kyllästy, Yrjölä ylistää.

Kuuntele: Youtube (siirryt toiseen palveluun), Spotify (siirryt toiseen palveluun)

Kuoronjohtaja Visa Yrjölä.
Visa YrjöläYle/Laila Kangas

5. Tapiolan kuoro: Joulun tähtihetkiä, joht. Erkki Pohjola

Vuonna 1973 Suomeen syntyi Ultra Bra -laulaja, säveltäjä Olli Virtaperko. Samana vuonna ilmestyi Tapiolan kuoron joululevy Joulun tähtihetkiä.

Virtaperko on levykokonaisuudesta niin vaikuttunut, että se on hänen mielestään laitettava kaikkinensa vinkiksi tälle listalle.

Levyn avaa Georg Joseph Voglerin Hoosianna. Mukana on myös muun muassa Enkeli taivaan, Jouluyö, juhlayö ja Kuului laulu enkelten.

– Viihteellinen hömppä loistaa poissaolollaan ja rakastetuimmat perinteiset joululaulut soivat Tapiolan kuoron laulamana puhtaasti, kirkkaasti ja tarkasti, Virtaperko kehuu.

Kuuntele: Spotify (siirryt toiseen palveluun)

Säveltäjä Olli Virtaperko.
Olli VirtaperkoYle/Laila Kangas