Englannin kuningatar: Kunnioittakaa toistenne mielipiteitä

Joulupuheensa pitäneen Elisabet II:n mukaan joulun sanomaa tarvitaan nyt yhtä paljon kuin aina ennenkin.

Elisabet II
Kuningata Elisabet joulupuheensa aluksi.
Rex / AOP

Englannin kuningatar Elisabet II muistuttaa joulutervehdyksessään kansalaisia joulun perimmäisestä sanomasta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kuningattaren mukaan "maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto" on edelleen ajankohtainen toivomus, jota "kaikkien tulisi noudattaa".

92-vuotias monarkki tähdensi myös toisten ihmisten kunnioittamista huolimatta siitä, että näillä voi olla erilaiset mielipiteet.

Britannia on tällä hetkellä äärimmäisen riitaisa maan-EU-erosta johtuvien erimielisyyksien takia. Kuningatar ei ota kantaa poliittisiin kysymyksiin. Hän kuitenkin voi antaa neuvoja kansalaisille, joiden tunteen kuumenevat politiikan tiimellyksessä.

– Jopa syvimpien erimielisyyksien keskellä kanssaihmisten kohteleminen kunnioittavasti on hyvä ensi askel kohti suurempaa yhteisymmärrystä, kuningatar totesi.

Kuningattaren joulutervehdys on nauhoitettu 12. joulukuuta Buckinghamin palatsin valkeassa salongissa. Kuningatar istuu loisteliaasti koristellussa huoneessa, jossa on kullattu flyygeli, kukitettu takka sekä musta-valkoinen perhekuva pöydällä.

Puhe lähetetään Britanniassa huomenna joulupäivänä. Kuningattaren tervehdyksen yhteydessä ohjelmassa näytetään Britannian päättyvän vuoden huippuhetkiä.

Sellaisia ovat Englannin pääsy jalkapallon maailmanmestaruuskisoihissa välieriin sekä kuninkaallisen perheen viettämät hääjuhlat.

Kuningatar kertoo myös omasta maailmastaan ja ajattelutavastaan, jossa uskonnolla on tärkeä osuus.

– Olen nähnyt monen asian muuttuvan vuosien varrella, mutta usko, perhe ja ystävyys ovat säilyneet minulle henkilökohtaisen rauhan ja levollisuuden lähteinä.

24.12. klo 11.25 Huoneen nimi muutettu "piirustushuoneesta" "salongiksi".

24.12 klo 16.51 Juttua korjattu: Englanti pääsi jalkapalllon MM-kisoissa välieriin, ei puolivälieriin. Kuningattaren takana näkyy flyygeli, ei piano. Kuningattaren mukaan joulun sanomaa tarvitaan nyt yhtä paljon kuin ennenkin, ei enemmän kuin koskaan.