Israelissa järjestetään ennenaikaiset vaalit – uusi parlamentti valitaan huhtikuussa

Hallituspuolueet ilmoittivat ennenaikaisista vaaleista hävittyään kiistanalaisen äänestyksen parlamentissa. Israeliin oli jo povattu ennenaikaisia vaaleja, sillä hallituksen kannatus on ollut niukka.

Israel
Benjamin Netanjahu, lähikuva.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.Thomas Coex / EPA

Israelissa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Asiasta kertoi pääministeri Benjamin Netanjahun tiedottaja Twitter-viestissään.

– Koalitiohallituksen johtajat päättivät yksimielisesti, että parlamentti hajotetaan ja uudet vaalit järjestetään huhtikuussa, kirjoitti tiedottaja.

Hallitus päätti aikaistaa vaaleja seitsemän kuukautta hävittyään parlamentissa kiistanalaisen äänestyksen koskien ortodoksijuutalaisten asevelvollisuuden laajentamisesta. Pääministeri Netanjahun Likud-puolueen julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että vaalit järjestetään "taloudellisen ja kansallisen vastuullisuuden nimissä".

Ennenaikaisia vaaleja oli jo povattu, sillä pääministeri Netanjahun Likud-puolueella on niukka enemmistä Israelin parlamentissa Knessetissä. Marraskuussa puolustusministeri Avigdor Lieberman erosi hallituksesta. (siirryt toiseen palveluun) Lieberman suuttui Israelin hallituksen ja Hamasin solmimasta tulitaukosopimuksesta, ja vaati samalla ennenaikaisia vaaleja.

Lisäksi Pääministeri Netanjahu on itse osana useita korruptiosyytteita ja –tutkintoja. Netanjahun hallinnon ympärillä vellova korruptiotutkinta on sotkuinen vyyhti. Yhdessä tutkintahaarassa Netanjahun epäillään saaneen parilta liikemieheltä luksuslahjoja, kuten vaaleanpunaista samppanjaa, sikareita ja koruja.

Lue lisää:

Poliisi suosittelee syytteiden nostamista Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua vastaan – Pitkä korruptiotutkinta on penkonut kallista samppanjaa, sikareita ja mediasuhteita

Lähteet: AP, Reuters