USA:n talousministerin yritys rauhoittaa markkinoita vaikutti täysin päinvastaisesti – ministeriinsä turhautunut Trump pahensi soppaa entisestään

Presidentti Trumpin äksyily Yhdysvaltain keskuspankille sai jo valmiiksi laskusuuntaiset osakekurssit yhä jyrkempään luisuun.

pankkitoiminta
Presidentti Donald Trump ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin kuvattuna huhtikuussa 2017.
Presidentti Donald Trump ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin kuvattuna huhtikuussa 2017.EPA/Ron Sachs

– Parhaimmassa tapauksessa Mnuchin teki aloittelijan virheen yrittäessään rauhoittaa markkinoita. Pahimmassa tapauksessa Mnuchin tietää jotain, mitä markkinat eivät tiedä.

Näin kuvaili Yhdysvaltain vanhimpiin ja suurimpiin yksityisiin pankkeihin kuuluvan Brown Brothers Harrimanin valuuttakaupan päästrategi Win Thin Yhdysvaltain valtiovarainministerin Steven Mnuchinin puuhia Financial Times -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) (maksumuurin takana).

Hän viittasi tällä Mnuchinin sunnuntaina tekemään poikkeukselliseen soittokierrokseen amerikkalaispankkeihin, mikä on herättänyt laajalti hämmennystä finanssimaailmassa.

Hämmennyksen lisäksi puhelut ja niiden sisältöjen julkistaminen saivat jo valmiiksi mollivoittoiset pörssit entistä jyrkempään luisuun.

Mnuchin soitti yllättäen sunnuntaina kuudelle Yhdysvaltain suurimman pankin johtajalle. Hän halusi kysyä, riittävätkö pankkien varat normaaliin toimintaan huolimatta pörssilaskusta ja keskuspankin koronnostosta.

Pankit, joihin Mnuchin otti yhteyttä, olivat Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley sekä Wells Fargo.

Kaikki pankit vakuuttivat Mnuchinille, että niillä on runsaasti käteisvaroja jatkaakseen lainaustoimintaansa, eivätkä ne olleet kokeneet ongelmia maksujensa hoitamisen tai korkotason suhteen.

Pankinjohtajat äimistyivät Mnuchin toimista ja julkitulosta

Useat yhdysvaltalaismediat kertovat, että pankkien johtajat olivat täysin ällikällä lyötyjä valtiovarainministerin menettelytavoista. Finanssialalla moni esitti kysymyksen, miksi Mnuchin päätti tulla julkisuuteen ilmoittamaan, että pankeilla on rahaa, kun kukaan ei ole sitä edes epäillyt.

Vaikutti siltä, kuin valtiovarainministeriö näkisi sellaisia ongelmia taloudessa, mistä kukaan muu markkinoilla ei ole ollut tietoinen. Tilannetta kuvaili uskomattomaksi muun muassa talouden Nobelilla palkittu yhdysvaltalainen taloustieteilijä Paul Krugman.

– Sama kuin ilmoittaisi julkisesti, että meidän suojakilpemme avaruudessa kyllä pystyvät pysäyttämään lähestyvät asteroidit. Tuota noin, en tiennytkään, että sellaisia on tulossa meitä kohti, kiteytti asian Washington Postissa (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin talousneuvontaja Jared Bernstein.

Markkinoilla ihmeteltiin myös Mnuchinin poikkeuksellisten toimenpiteiden ajankohtaa – joulua edeltävää sunnuntaita ennen markkinoiden avautumista.

Puheluiden jälkeen moni johtaja oli siinä käsityksessä, että Mnuchin yritti rauhoitella toimilla lähinnä itseään ja osoittaa, että hänellä on homma hanskassa, kertovat lähteet uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Ministeri operoi markkinoiden lepyttelytoimiaan Meksikosta käsin, missä hän oli viettämässä joululomaansa lastensa kanssa. Myös Mnuchinin lomailu sai arvostelua osakseen tilanteessa, jossa sadattuhannet Yhdysvaltain liittovaltion työntekijät jäävät jouluna vaille palkkaa maan hallinnon sulkemisen vuoksi.

Mnuchiniin pettynyt Trump sekoitti markkinoita entisestään

Uutiskanava CNN kertoo, että madonluvuissa matelevat pörssikurssit ovat saaneet presidentti Donald Trumpin osoittamaan syyttävän sormensa kohti valtiovarainministeriään.

Trumpin kerrotaan olevan äärimmäisen tuohtunut siitä, että hän nimitti juuri Mnuchinin suosituksesta maan keskuspankin johtajaksi Jerome Powellin.

Trump on Powellin kanssa jyrkästi eri mieltä hiljattain tehdystä koronnostosta.

Donald Trump ja Jerome Powell
Donald Trump ja Jerome PowellAFP

Trumpin kerrotaan höyrynneen avustajilleen, että Powellin nimitys on hänen presidenttikautensa huonoin päätös. Presidentti kokee, ettei Mnuchin ole tehnyt tarpeeksi vakauttaakseen markkinoita.

Trumpin mielestä hänen tiiminsä on epäonnistunut vakuuttamaan sijoittajat Yhdysvaltain talouden vahvasta tilasta. Erityisen turhautunut hän on siitä, ettei alustava kauppasopu Kiinan kanssa saanutkaan pörssikursseja piristymään, vaikka Mnuchin ja muut avustajat näin olivat vakuuttaneet.

Mnuchinin pankeille tekemän soittokierroksen jälkeen alaspäin sahanneet pörssikurssit ehtivät hieman rauhoittua, ennen kuin Trump päätti laittaa lusikkansa soppaan.

Trump arvosteli Twitterissä kovin sanoin maan keskuspankki Fediä todeten, että se on Yhdysvaltain talouden ainoa ongelma.

Trumpin Twitter-viesteily säikäytti sijoittajat, jotka pelkäävät presidentin erottavan keskuspankin johtajan. Tulos oli tämän mukainen: jouluaatto oli Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla huonompi kuin koskaan aiemmin.

Korjattu 25.12. kello 9.10. Jouluaatto oli Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla huonompi kuin koskaan, ei maanantai viikonpäivänä, kuten jutussa alun perin luki.

Aiheesta lisää:

USA:n talousministeri soitti pankkeihin ja kysyi, riittävätkö niiden rahat

Mnuchin's attempts to calm the markets have opposite effect, leave bank CEOs 'totally baffled' (siirryt toiseen palveluun)

Trump's latest Fed attack spooks markets (siirryt toiseen palveluun)

Treasury secretary startles Wall Street with unusual pre-Christmas calls to top bank CEOs (siirryt toiseen palveluun)

Trump savages Federal Reserve as stock plunge worsens (siirryt toiseen palveluun)