Gatwickin dronehäirinnästä pidätetty ja vapautettu pariskunta astui murtuneena median eteen: ”Kuvottavaa kohtelua”

Brittimedia ryhtyi riepottelemaan syytöntä pariskuntaa pian pidätysuutisen tultua julki ja julkaisi etusivuillaan heidän nimensä ja kuvansa.

yksityisyys
Lentokone nousee kiitoradalta Gatwickin lentokentältä.
Lentoliikenne on jatkunut Gatwickistä jälleen lauantaina 22. joulukuuta. Peter MacDiarmid / AOP

Gatwickin lentokentän kaaokseen saaneesta dronehäirinnästä pidätetty ja sittemmin vapautettu pariskunta on kommentoinut ensimmäistä kertaa julkisesti läpikäymäänsä koettelemusta.

Poliisi kuulusteli pariskuntaa 32 tuntia epäiltynä lentoliikenteen häirinnästä ennen kuin heidät vapautettiin.

Kotinsa edessä Crawleyssä lehdistölle puhuneet Paul Gait ja Elaine Kirk kuvailivat, kuinka he kokivat tulleensa totaalisen häväistyiksi. Brittimedialta saamaansa kohtelua he luonnehtivat kuvottavaksi.

Pariskunta ripustettiin häpeäpaaluun brittilehdissä pian sen jälkeen, kun poliisi oli ilmoittanut kaksikon pidätyksestä. Useat brittilehdet julkaisivat heidän nimensä ja kuvansa.

– Ovatko nämä ne ääliöt, jotka pilasivat joulun? kirjoitti Mail on Sunday -lehti.

Tunnettu televisiojuontaja Piers Morgan pyysi kaksikolta anteeksi hänen kutsuttuaan heitä Twitterissä ”pelleiksi” pian pidätysuutisen tultua julki.

Pariskunnan oli vaikea pidättää kyyneleitään heidän kuvaillessaan, miltä tuntui joutua viattomana rajuun julkiseen ryöpytykseen.

– Kotimme tutkittiin ja yksityisyytemme sekä henkilöllisyytemme paljastettiin täysin. Nimemme, kuvamme ja muut henkilökohtaiset tietomme levitettiin koko maailmalle, sanoi murtunut Gait.

Gait ilmoitti myös, että he sekä heidän perheensä ovat joutuneet turvautumaan ammattilaisten apuun koettelemusten keskellä.

– Pyydämme ystävällisesti, että lehdistö kunnioittaisi yksityisyyttämme ja antaisi meidän yrittää parhaamme mukaan selvitä joulun yli.

Poliisi myönsi epäonnistuneensa viestinnässään

Myös poliisin toiminta asiassa on joutunut kummalliseen valoon, kun Sussexin poliisipäällikkö Jason Tingley ilmoitti yllättäen sunnuntaina pitävänsä mahdollisena sitäkin vaihtoehtoa, ettei mitään dronelennätystä todellisuudessa tapahtunutkaan.

Poliisi joutui myöhemmin ottamaan sanojaan takaisin todeten, että dronehavainnot olivat yksiselitteisen varmoja.

Britannian hallituslähde kerto Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että poliisin edustajat ja ministerit käsittelivät vyyhtiä maanantaina puhelinneuvotteluissa. Poliisi taipui lopulta myöntämään, että se oli epäonnistunut viestinnässään.

Gatwickin lentoaseman operaattori Gatwick Airport Limited on luvannut 50 000 punnan (56 000 euron) suuruisen palkkion tiedoista, jotka johtavat lentoaseman toimintaa häirinneiden pidätykseen.

Aiheesta lisää:

Poliisi epäilee: Gatwickin dronehäiriköinti oli ehkä silkkaa harhaa?

Pair held and released over Gatwick drone say they feel 'violated' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP