Turkin presidentti Erdogan kutsui Trumpin vierailulle

Vierailukutsu tuli vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun Trump teki kiistanalaisen päätöksen vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta.

Recep Tayyip Erdogan
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan kuvattuna Naton päämajassa Brysselissä heinäkuussa 2018.
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan kuvattuna Naton päämajassa Brysselissä heinäkuussa 2018.TATYANA ZENKOVICH/ EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kutsunut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailulle Turkkiin ensi vuonna, kertoo Valkoinen talo.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Trump on avoin mahdolliselle vierailulle, mutta mitään tarkkaa ei ole sovittu.

Vierailukutsu tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Trump teki kiistanalaisen päätöksen vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta. Maalla on Syyriassa noin 2 000 sotilasta.

Turkille Yhdysvaltojen päätös on ollut mieluinen, sillä nyt maa voi vapaammin kohdistaa iskuja Yhdysvaltojen tukemia kurdijoukkoja vastaan. Kurdisotilailla on ollut merkittävä rooli Isisin vastaisessa taistelussa, mutta Turkin hallinto pitää heitä terroristeina.

Trump ja Turkin presidentti Erdogan keskustelivat Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisestä puhelimitse sunnuntaina. Turkin presidentin tiedotteen mukaan johtajat sopivat, että maiden sotilaalliset, diplomaattiset ja muut viranomaiset koordinoivat keskenään välttääkseen valtatyhjiön Syyriassa.

Trump kertoi Twitterissä Erdoganin vakuuttaneen hänelle, että loputkin Isis-taistelijat eliminoidaan Syyriasta. Trump sanoi Erdoganin olevan "mies, joka pystyy siihen" ja muistutti Turkin olevan "aivan naapurissa".

Asiantuntijat pelkäävät, että Yhdysvaltojen vetäytyminen antaa Turkille tilaisuuden aloittaa verisen sodan kurdeja vastaan. Huolta on myös Euroopassa, sillä Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi sunnuntaina harmittelevansa Trumpin päätöstä ja huomautti, että "liittolaisen on oltava luotettava".

Aiheesta lisää:

Kurdit jäämässä Turkin ja Syyrian armeijojen puristukseen, Isis-terroristit joudutaan ehkä jättämään rauhaan

Lähteet: AFP