1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavin toivelistalla rauhaa ja veljeyttä – antoi perinteisen Urbi et orbi -siunauksen Vatikaanissa

Urbi et orbi on latinaa, ja se tarkoittaa suomeksi kaupungille ja koko maailmalle.

Franciscus
Paavi Vatikaanin parvekkeella.
Paavi piti perinteisen joulutervehdyksensä ja antoi Urbi et orbi -siunauksen Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkon parvekkeelta joulupäivänä.Tiziana Fabi / AFP

Paavi Franciscus toivoo rauhaa konfliktialueille ja veljeyttä ihmisten välille. Paavi piti perinteisen joulutervehdyksensä ja antoi Urbi et orbi -siunauksen Vatikaanin Pietarinkirkon parvekkeelta auringonpaisteessa.

– Minun toiveeni hyväksi jouluksi on toive veljeydestä. Veljeydestä kaikkiin kansoihin ja uskontoihin kuuluvien ihmisten kesken. Veljeydestä eri tavalla ajattelevien ihmisten kesken, paavi Franciscus sanoi.

Paavin toivelistalla olivat lisäksi rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välille, poliittinen ratkaisu Syyriaan ja tulitauko Jemeniin. Argentiinalaissyntyinen paavi toivoi lisäksi yhteiskuntasopua Nicaraguaan ja Venezuelaan.

Pietarinkirkon aukiolle oli kerääntynyt kymmeniä tuhansia ihmisiä kuuntelemaan joulutervehdystä. Paavi Franciscus on 1,2 miljardin katolilaisen hengellinen johtaja.

Joulupäivän Urbi et orbi eli Kaupungille ja maailmalle on toinen paavin perinteisistä juhlapyhäsiunauksista. Toisen paavi antaa pääsiäisenä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi