Onko arabikevät saamassa jatkoa – Sudanissa suuria mielenosoituksia 29 vuotta hallinnutta johtajaa vastaan

Sudanin presidentti Omar Bashir on onnistunut nujertamaan vastarinnan useasti aikaisemminkin.

Sudan
Sudanilaiset mielenosoittajat marssivat kadulla.
Sudanilaiset mielenosoittajat marssivat kadulla Khartumissa 25. joulukuuta.Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Mielenosoitukset ovat jatkuneet useissa Sudanin suurimmista kaupungeista jo viikon ajan. Suuret kansanjoukot ovat vaatineet Sudania jo vuodesta 1989 hallinnutta Omar Bashiria eroamaan.

Tänään tiistaina itäisessä Afrikassa sijaitsevan Sudanin kaksi suurta puoluetta sekä ammattiliitot olivat kutsuneet koolle suuren mielenosoituksen maan pääkaupunkiin Khartumiin.

Pääkaupunkia vartioivat vahvat poliisivoimat ampuivat ilmaan, levittivät kyynelkaasua ja piiskasivat mielenosoittajia pampuilla estääkseen heitä pääsemästä presidentinpalatsiin. Pahemmilta väkivaltaisuuksilta tiettävästi vältyttiin tällä kertaa.

Mielenosoittajat lauloivat isänmaallisia lauluja ja huusivat iskulauseita, kuten "Vapaus" ja "Kansa haluaa kaataa hallituksen".

Paikalla olleet toimittajat kiinnittivät huomiota siihen, että iskulauseet olivat samoja, joita oli käytetty vuosina 2010 ja 2011 useissa arabimaissa alkaneissa kansannousuissa.

Sudanin levottomuudet alkoivat tällä kertaa elintarvikkeiden ja polttoaineen nouseviin hintoihin kohdistuneista protesteista. Ne muuttuivat kuitenkin pian hallituksen- ja presidentti Basharin vastaisiksi mielenosoituksiksi.

Poliisi on pyrkinyt estämään mielenosoituksia rajuin ottein. Useita oppositiojohtajia on pidätetty. Oppositio sanoo ainakin 22 mielenosoittajan saaneen surmansa nyt käynnissä olevan mielenosoitusaallon aikana. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty sanoo saaneensa luotettavan tiedon jopa 37 ihmisen kuolemasta.

Monet länsimaat ovat vaatineet sekä Sudanin hallitusta että oppositiota välttämään väkivaltaa.

Sudanin hallitus ei ole ottanut kantaa vaatimukseen. Sen sijaan presidentti Bashir sanoi eilen, että hallitus käynnistää merkittävän talousuudistuksen, joka turvaa kansalaisille arvokkaan elämän. Samalla Bashir varoitti "huhujen levittäjistä".

Presidentti Bashir on ollut usein aiemminkin opposition protestien kohteena. Viimeksi tammikuussa hän nujersi opposition yritykset kaataa hänen hallituksensa.

Bashirille uskolliset kansanedustajat yrittävät myös saada läpi perustuslain muutoksen, joka sallisi 74-vuotiaalle veteraanihallitsijalle osallistumisen seuraaviin presidentinvaaleihin vuonna 2020.

Lähteet: AP, AFP