WP: Syyrian hallinto tyhjentää vankiloita teloittamalla joukoittain vankeja

Tietoja vankiloiden tapahtumista saadaan henkilöiltä, jotka on vapautettu lahjomalla vartijat.

Syyria
Al-Touban vankila Damaskoksen lähellä.
Al-Touban vankila Damaskoksen lähellä.Youssef Badawi / EPA

Syyrian hallinto on jo muutaman kuukauden ajan varautunut aikaan, jolloin poliittinen oppositio on kokonaan nujerrettu, kertoo The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Syyrian johto haluaa päästä lopullisesti eroon poliittisista vastustajistaan, joita on sisällissodan aikana vangittu tuhatmäärin. Vankiloita tyhjennetään nyt nopeaan tahtiin. Tyhjentäminen tapahtuu surmaamalla poliittiset vangit, lehti kertoo.

Lehti on saanut tietoja entisiltä vangeilta, jotka ovat nähneet mitä muille vangeille tehtiin tai olivat kuulleet vartijoiden keskusteluja. Osa vapautuksista on tapahtunut lahjomalla vartijat suurilla rahasummilla. Tietoja saatiin myös YK:lta ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyltä.

Lehden tietojen mukaan Syyrian hallinto siirtää vankeja eri puolilla maata sijaitsevista vankiloista Damaskokseen, Sednajan sotilasvankilaan. Siellä vangeille pidetään pikainen oikeudenkäynti, joissa lähes kaikille määrätään kuolemantuomio. Tuomiot luetaan ääneen, joten kaikki paikalla olevat vangit saavat niistä tiedon.

Vangit surmataan hirttämällä ennen auringonnousua. Ruumiit siirretään välittömästi kuorma-autoon, jossa ne viedään sotilassairaalaan rekisteröintiä varten. Tämän jälkeen ruumiit haudataan sotilasalueille perustettuihin joukkohautoihin, kertoo Amnesty.

Satelliittikuvista on nähty, että varsinkin Damaskoksen eteläpuolelle on syntynyt useita uusia hautausmaita. Kuvista on nähty myös, että Sednajan vankilan pihalla on ollut useana päivänä kymmeniä tummia kohteita, jotka tiedusteluasiantuntijan mukaan näyttävät ihmisruumiilta.

Syyrian hallinto on alkanut julkaista suuria määriä sisällissodan aikaisempina vuosina tehtyjä oikeuden päätöksiä, joissa vangit ovat saaneet kuolemantuomion, kertoi YK viime kuussa julkaistussa raportissa.

Teloitusten ohella Sednajassa kuolee joukoittain vankeja aliravitsemukseen, lääkehoidon puutteeseen ja kaltoinkohteluun, kertovat entiset vangit.

Sednajan olosuhteet ovat heidän mukaansa kammottavat. Äärimmäisen julma kidutus on jokapäiväistä ja olot selleissä muutenkin surkeat.

Sednajan vankila on myös ollut vuosien ajan tupaten täynnä vankeja. Nyt teloitusten johdosta vankila on väljempi ja yksi kokonainen osasto jopa tyhjillään, kertoo The Washington Post.