1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyökyaallot

Indonesian tsunami: Pelastustyöntekijät yrittävät päästä syrjäisiin kyliin, joissa tiedetään olevan lukuisia uhreja

Ihmisiä on kehotettu pysymään tuhoalueella ainakin kilometrin etäisyydellä rannasta uusien tsunamien pelossa.  

hyökyaallot
Anak Krakatau -tulivuoren purkaus ilmasta kuvattuna.
Anak Krakatau -tulivuori purkautui joulunalusviikonloppuna ja aiheutti tsunamin lähialueilla.Nurul Hidayat / EPA

Indonesiassa pelastustyöntekijät jatkavat eloonjääneiden etsintää viikonlopun tuhoisan tsunamin jäljiltä.

Jaavan länsirannikolla pelastus- ja etsintätöissä on otettu käyttöön droneja sekä vainukoiria.

Viimeisimpien tietojen mukaan tsunamissa kuoli 429 ihmistä ja yli 1400 loukkaantui. Kateissa on ainakin 154 ihmistä. Tuhannet kotinsa menettäneet ihmiset ovat viettäneet lauantain jälkeen yönsä moskeijoissa, kouluissa ja teltoissa.

Maan kansallisen hätätilaviraston mukaan Jaavan länsirannikolla on yhä useita syrjäisiä alueita, joiden arveltiin aiemmin selvinneen tsunamista. Pelastustöiden edetessä on käynyt ilmi, että alueilla on runsaasti uhreja.

Hätätilavirasto kertoo, että pelastustyöntekijät työskentelevät kellon ympäri päästäkseen kuuteen syrjäiseen kylään, jonne ei toistaiseksi ole pääsyä teitse.

Lauantain tuhoisan tsunamin aiheuttivat ilmeisesti merenalaiset maanvyörymät, jotka johtuivat tulivuorenpurkauksesta Sundansalmessa. Salmessa sijaitsee Anak Krakatau -tulivuori, joka purkautui noin puoli tuntia ennen tsunamia. Uudenkuun aikainen epätavallisen voimakas nousuvesi voimisti aaltoa.

Anak Krakatau -tulivuori on edelleen aktiivinen, ja se on jatkanut tuhkan ja laavan syöksemistä. Ihmisiä on kehotettu pysymään ainakin kilometrin etäisyydellä rannasta uusien tsunamien pelossa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi