Gatwickin dronehäirintä: Asiantuntijan mukaan brittimedian riepottelema pariskunta voi hakea yli 100 000 euron korvauksia tiedotusvälineiltä

Kunnianloukkausjuttuihin erikoistunut juristi sanoo, että pariskunta on vahvoilla, mikäli se aikoo viedä jutun oikeuteen.

vahingonkorvaus
Matkustajia odottamassa lentotietoja Gatwickin lentokentällä perjantaina.
Matkustajia odottamassa lentotietoja Gatwickin lentokentällä perjantaina.Facundo Arrizabalaga / EPA

Brittimedian häpeäpaaluun ripustama syytön pariskunta voi hakea vähintäänkin 75 000 punnan eli vajaan 84 000 euron korvauksia lehdiltä, jotka julkaisivat heidän kuvansa ja nimensä.

Lontoon Gatwickin lentokentän dronehäirinnästä pidätetty ja 36 tunnin jälkeen syyttömänä vapautettu kaksikko kertoi lehdistölle eilen koettelemuksistaan joulun alla. He muun muassa luonnehtivat brittimedialta saamaansa kohtelua kuvottavaksi.

Muun muassa kunnianloukkausjuttuihin erikoistunut johtaja Mark Stephens Howard Kennedy -lakifirmasta kertoo Guardianissa (siirryt toiseen palveluun), että pariskunta on vahvoilla, mikäli se aikoo viedä jutun oikeuteen.

Stephens laskee, että kaksikko voisi saada vahingonkorvauksia 75 000–125 000 punnan eli 83 000–138 000 euron edestä. Stephensin mukaan summa voi olla suurempikin, sillä pariskunta voi hakea korvausta jokaiselta tiedotusvälineeltä, joka heidän nimensä ja kuvansa julkaisi.

Tapaus on herättänyt jälleen Britanniassa keskustelua siitä, millä tavoin tiedotusvälineet käsittelevät henkilöitä, jotka on pidätetty, mutta joita vastaan ei ole nostettu syytteitä.

The Sun -lehdessä aiemmin politiikan toimituksen päällikkönä toiminut Trevor Kavanagh on puolustellut lehtien päätöstä julkistaa pariskunnan nimet.

Kavanaghin mukaan lehdet saivat tietonsa pariskunnan naapureilta ja nimien julkaisu vauhditti asian selviämistä.

– En usko, että ilman lehdistöä poliisi olisi saanut selvitettyä niin nopeasti, että epäillyllä miehellä oli raudankova ja vedenkestävä alibi, hän sanoi BBC:n Radio 4:n Today-ohjelmassa.

Lontoon Gatwickin lentokenttä ajautui kaaokseen viime viikolla, kun kentän ympäristössä tehtiin lukuisia dronehavaintoja.

Britannian turvallisuusministeri Ben Wallace ilmoitti eilen BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että maalla on vastedes valmius vastata lennokkihäirinnän aiheuttamaan uhkaan uusin havaintojärjestelmien. Wallace ei täsmentänyt, millaisesta järjestelmästä on kyse tai millaisella aikataululla niitä saataisiin tarvittaessa käyttöön.

Aiheesta lisää:

Gatwickin dronehäirinnästä pidätetty ja vapautettu pariskunta astui murtuneena median eteen: ”Kuvottavaa kohtelua”

Couple released without charge over Gatwick drone 'could win substantial payout' (siirryt toiseen palveluun)