Japani aloittaa kaupallisen valaanpyynnin omilla aluevesillään, lupaa jättää Eteläisen jäämeren rauhaan

Päätös oli odotettu. Japani liittyy Norjan ja Islannin joukkoon ainoina maina maailmassa, jotka sallivat valaanpyynnin.

valaanpyynti
Verinen valas roikkuu kolmesta harppuunasta aluksen kölin edessä.
Greenpeacen kuva näyttää Japanin valaanpyyntiä Eteläisellä jäämerellä vuonna 2006.EPA-EFE

Japani ilmoittaa vetäytyvänsä Kansainvälisestä valaanpyyntikomissiosta (IWC) ja aloittavansa valaiden kaupallisen pyynnin ensi vuonna. Japanin hallituksen tiedottajan tämänpäiväinen ilmoitus oli odotettu.

Japani esitti komissiolle syyskuussa, että valaanpyyntikielto kumottaisiin. Sen mielestä valaskannat ovat elpyneet niin hyvin, että kestävä pyynti pitäisi sallia. Komissio ei esitykseen suostunut.

Japanin hallituksen tiedottajan mukaan kaupallinen valaanpyynti jatkuu ensi vuoden heinäkuussa ja rajoittuu Japanin aluevesille.

– Emme aio pyytää Eteläisellä jäämerellä emmekä eteläisellä pallonpuoliskolla, tiedottaja Yoshihide Suga sanoi.

Kaupallinen valaanpyynti kiellettiin vuonna 1986

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi kaupallisen valaanpyynnin vuonna 1986, kun osa valaslajeista oli pyydetty sukupuuton partaalle. Japani alkoi kiertää kieltoa heti seuraavana vuonna tappamalla valaita "tieteellisiin tarkoituksiin". Suuri osa lihasta on päätynyt kaupan hyllyille.

Japani on halunnut sallia valaanpyynti myös siksi, että se on osa maan kulttuuria. Japanilaisten kalastajien uskotaan pyytäneen valaita 1100-luvulta lähtien. Valaanliha oli tärkeä proteiinin lähde vielä toisen maailmansodan jälkeenkin, kun maa oli sodan köyhdyttämä.

Valaanlihan kulutus on kuitenkin vähentynyt tasaisesti, ja se muodostaa 0,1 prosenttia maan lihankulutuksesta, kertoo Asahi-lehti.

Tällä hetkellä valaita pyytävät kaupallisiin tarkoituksiin vain Norja ja Islanti.

Lähteet: Reuters, AFP, STT