1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

Junadiplomatiaa Etelä- ja Pohjois-Korean välillä – rajalla pidetty seremonia tahdonosoitus rautateiden yhdistämisestä

Tavoitteena on yhdistää Koreoiden maantie- ja rautatieverkosto.

Diplomatia
Juna raiteilla.
Eteläkorealainen erikoisjuna matkalla kohti Kaesongin rajakaupunkia Pohjois-Koreassa.EPA-EFE

Etelä- ja Pohjois-Korea harrastivat junadiplomatiaa tapaninpäivän aamuna, kun eteläkorealainen valtuuskunta nousi 9-vaunuiseen erikoisjunaan Soulissa ja suuntasi kohti Pohjois-Koreaa. Junaa koristi kyltti, jossa toivottiin rauhan ja vaurauden aikaa maiden välille. Pari tuntia myöhemmin juna saavutti pohjoiskorealaisen Kaesongin aseman.

Tempaus on osa kunnianhimoista tavoitetta modernisoida Pohjois-Korean maantie- ja rautatieverkosto ja rakentaa toimivat yhteydet maiden välille. Teillä ei kuitenkaan nähdä säännöllisesti liikennöiviä junia, ennen kuin ydinsopimusneuvotteluissa edetään, Etelä-Koreasta korostetaan.

Etelä-Korean valtuuskuntaan kuului sata henkilöä, joiden joukossa oli parlamentin edustajia, virkamiehiä ja Korean sodan toisistaan erottamien perheiden jäseniä. Heidät otettiin Kaesongissa vastaan juhlallisin seremonioin. Myös Kiinan ja Venäjän edustajia oli kutsuttu todistamaan tilaisuutta.

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat sopivat seremoniasta tapaamisessaan Pjongjangissa syyskuussa. Se ei merkitse projektin konkreettista alkua, vaan symboloi maiden sitoutumista projektiin.

Koreoiden väliset maantie- ja rautatieyhteydet katkaistiin Koreoiden sodan jälkeen vuonna 1953.

Lähteet: AP, AFP, Reuters