Toinen siirtolaislapsen kuolema herätti Yhdysvallat tarkastamaan pidättämiensä lasten terveydentilan

Kuolintapaukset ovat nostattaneet raivoa nykyhallinnon maahanmuuttolinjaa kohtaan

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Keskiamerikkalaisia siirtolaisia pyrkimässä Yhdysvaltoihin Garita El Chaparralin raja-asemalla Meksikossa.
Keskiamerikkalaisia siirtolaislapsia pyrkimässä Yhdysvaltoihin Garita El Chaparralin raja-asemalla Meksikossa.Joebeth Terriquez / EPA

Yhdysvalloissa rajaviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona tarkastavansa kaikkien hoivissaan olevien lasten terveydentilan. Taustalla on kaksi kuolemantapausta, joissa Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos CBP:n hallussa ollut guatemalalaislapsi on kuollut.

Maanantaina kuollut 8-vuotias poika oli viety terveyskeskukseen pahoinvoinnin vuoksi.

Ensin henkilökunta diagnosoi lapsen vilustuneeksi, mutta myöhemmin tällä todettiin myös kuumetta. Lapsi kotiutettiin särkylääke- ja antibioottireseptien kera, mutta hänet vietiin takaisin sairaalaan myöhemmin samana päivänä huonovointisuuden ja oksentelun vuoksi.

Hieman ennen puoltayötä poika kuoli. CBP:n mukaan pojan kuolinsyy ei ole vielä selvillä, mutta laitos on luvannut riippumattoman ja perusteellisen arvioinnin olosuhteista.

Jo toinen siirtolaislapsi kuoli Yhdysvaltojen rajaviranomaisten huostassa

Myös Guatemala on vaatinut tutkimusta lapsen kuolemasta ja pyytänyt hoitodokumentteja syyn selvittämiseksi.

CBP:n edustaja Kevin McAleenan kertoi lasten terveystarkastuksista keskiviikkona. Hän lupasi, että viranomaiset tarkistavat käytäntönsä erityisesti alle 10-vuotiaiden lasten osalta.

Lisäksi CBP harkitsee lääkinnällisen tuen pyytämistä muilta julkishallinnon organisaatioilta, esimerkiksi rannikkovartiostolta.

Aiemmin tässä kuussa 7-vuotias guatemalalainen tyttö kuoli oltuaan viranomaisten hallussa vain alle 48 tuntia.

Tytön isän mukaan heille ei tarjottu vettä ja tyttö oli hyvässä kunnossa ennen kuin he joutuivat yhdysvaltalaisten viranomaisten haltuun.

Tilat eivät sovi lapsille

Paljon julkisuutta saaneet lasten kuolemat ovat herättäneet raivoa maan nykyistä maahanmuuttolinjaa kohtaan.

Tiukentuva linja on ollut yksi presidentti Donald Trumpin kauden keskeisimmistä teemoista, ja arvostelijat ovat syyttäneet häntä siirtolaisten demonisoinnista omien poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Yhdysvalloissa on parhaillaan meneillään hallinnon osittainen sulku, koska kongressi ei ole suostunut varaamaan presidentin vaatimia rahoja Meksikon rajalle rakennettavaa muuria varten.

Trumpin itsensä mielestä muuri on ainoa tapa pysäyttää siirtolaisuus Latinalaisesta Amerikasta, josta ihmiset pakenevat jengiväkivaltaa ja köyhyyttä.

Myös lääketieteen asiantuntijat ovat kritisoineet siirtolaisten kohtelua ja olosuhteita, joissa he elävät. Asiantuntijoiden mukaan on vaarallista pitää haavoittuvia lapsia täyteen tupatuissa ja usein kylmissä tiloissa.

CBP:n McAleenan sanoi viime heinäkuussa, että tilat on rakennettu 1980 - 1990-luvulla ja ne on tarkoitettu aikuisten siirtolaisten väliaikaiseen majoittamiseen, ei lapsille ja perheille.

Hän vertaa tiloja poliisiasemaan, jossa ihmisiä voidaan pitää lyhytaikaisesti, mutta josta ihmiset pian siirretään vankilaan tai pidempiaikaisiin tiloihin.

Lähteet: STT