Newsweek: Israel yritti surmata Hizbollah-johtajia ilmaiskulla Damaskokseen

Syyria sanoo ampuneensa alas suurimman osan ohjuksista.

Ilmahyökkäys
Israelin F-16-hävittäjä nousemassa ilmaan Ovdan tukikohdasta marraskuussa 2017.
Israelin F-16-hävittäjä nousemassa ilmaan Ovdan tukikohdasta Negevin autiomaassa marraskuussa 2017.

Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen tehtiin myöhään tiistai-iltana ilmahyökkäys. Syyrian tiedotusvälineiden mukaan iskun teki Israelin ilmavoimat kuudella F-16-hävittäjällä, jotka ampuivat ohjuksensa Libanonin ilmatilasta.

Newsweek-aikakauslehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin kohteena oli joukko Hizbollah-terroristijärjestön johtajia, jotka olivat juuri nousemassa lentokoneeseen Damaskoksen lentokentällä. Hizbollah on Syyrian johdon läheinen liittolainen ja Israelin verivihollinen.

Lisäksi kohteena kerrotaan olleen useat Iranin armeijan Damaskoksen alueella sijainneet asevarikot, joihin oli tuotu uudenaikaisia, GPS-ohjauksella toimivia ammuksia.

Newsweek on saanut tietonsa Israelin puolustusministeriössä toimivasta lähteestä.

Syyrian valtiolliset tiedotusvälineet kertovat, että Syyrian ilmapuolustus tuhosi Israelin koneiden ampumista 16:sta ohjuksesta 14. Syyria sanoo kolmen sotilaansa haavoittuneen iskussa.

Tietoja ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä. Silminnäkijät Damaskoksessa kertovat kuulleensa voimakkaita räjähdyksiä.

Syyriaa tukeva Venäjä syyttää Israelia Syyrian alueellisen koskemattomuuden törkeästä loukkaamisesta. Lisäksi Venäjä sanoo, että hyökkäys vaaransi siviilien turvallisuuden. Iskun aikaan sekä Damaskoksen että Beirutin lentokentälle oli laskeutumassa siivilikentokone. Damaskoksen ilmapuolustus joutui rajoittamaan toimintaansa, ettei se vahingossa osuisi siviilikoneisiin.

Israel ei itse ole virallisesti kommentoinut hyökkäystä. Israelin asevoimat kuitenkin kertoo, että se käynnisti toimenpiteet, koska Syyrian puolelta oli lentänyt Israelin ilmatilaan ilmatorjuntaohjus.

Israelilaisen Haaretz-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Haifan kaupungin lähellä asuvat havaitsivat taivaalla tulijuovan ja myöhemmin kauempana etelässä kuultiin räjähdys.

Israel on tehnyt Syyriaan useita ilmaiskuja, joiden tarkoituksena todennäkäöisesti on ollut estää Hizbollahia saamasta käyttöönsä uudenaikaisia aseita, joita Iran sille yrittää toimittaa.

Lähteet: AP, Tass, AFP