Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki yllätysvierailun Irakiin – ”Yhdysvaltain rooli maailmanpoliisina on ohi”

Presidentti puhui sadalle amerikkalaiselle sotilaalle Bagdadin länsipuolella olevassa sotilastukikohdassa.

Irak
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili tapaninpäivänä ensimmäistä kertaa Irakissa ja hän myös tapasi amerikkalaisia sotilaita Bagdadin länsipuolella olevassa sotilastukikohdassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili tapaninpäivänä ensimmäistä kertaa Irakissa presidenttikaudellaan. Trump on puolustanut Irakin vierailullaan päätöstään vetää amerikkalaisjoukot pois Syyriasta. Hän kertoi amerikkalaissotilaille, että Yhdysvaltain rooli maailman poliisina on nyt päättynyt.

Presidentti puolusti sotilastukikohdassa ”Amerikka ensin” –politiikkaansa ja vetäytymistä kansainvälisestä yhteistyöstä.

– On epäreilua, että taloudellinen taakka on kokonaan meillä. Emme halua, että yksikään maa hyödyntää armeijamme suojaa niin, että he eivät maksa siitä mitään, Trump totesi.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan Trump tapasi Irakissa myös amerikkalaista sotilasjohtoa. Trumpin mukaan hän on hylännyt sotilasjohtajien pyynnöt pitää amerikkalaisjoukkoja Syyriassa.

Presidentti Trumpin oli tarkoitus tavata myös Irakin valtiojohtoa, mutta tapaaminen nopealla aikataululla ei ollut mahdollista. Tapaamisten sijasta Trump käy heidän kanssaan puhelinkeskustelut.

Trump on saanut paljon kritiikkiä siitä, että hän ei ole vieraillut sota-alueella Lähi-idässä presidenttikautensa aikana. Häntä on syytetty muun muassa pelkuriksi. Presidentti Trump kuitenkin kertoi, että muutaman kerran, suunniteltu matka on jouduttu perumaan, koska tieto siitä on tullut julkisuuteen liian aikaisin.

Lue myös:

Trump pikavisiitillä Irakissa

Yhdysvallat vetää nopealla aikataululla sotilaansa Syyriasta – kotiutus kestää kahdesta kolmeen kuukautta

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT