Kulttuurivuoden 2018 parhaat: Amos Rex, Vesta, Ruotsin Finlandia-voittaja ja napolilaistyttöjen ystävyys

Yle Uutisten kulttuuritoimittajat valitsivat koskettavimpia kulttuurikokemuksia vuoden varrelta.

kulttuuri

1

Amos Rex, teamLab
Amos Rexin ensimmäisen näyttelyn on toteuttanut japanilainen taidekollektiivi teamLab.Jussi Mankkinen / Yle

Kulttuuritoimituksen erikoismaininnat: Amos Rex ja Oodi

Milloin viimeksi on jonotettu niin hanakasti museoon ja kirjastoon kuin vuonna 2018? Taidemuseo Amos Rex ja Helsingin uusi keskuskirjasto Oodi ovat saaneet suitsutusta yleisöltä ja kriitikoilta etenkin arkkitehtuuristaan.

Suomalaiset ovat näyttäytyneet maailmalla kulttuurin ja kirjastojen ystävinä, kun molemmista instituuteista on kirjoitettu lukuisia juttuja ulkomaisissa medioissa.

Lue myös: Poikkeuksellinen ilmiö Suomessa: Museoon pääsyä jonotetaan kuin ilmaista muovisankoa

Lue myös: Oodi on uuden ajan kirjasto – katso, millainen on Hlesingin uusi keskustakirjasto

2

Tytöt 1918 on musikaali paitsi sisällissodasta, myös ystävyydestä ja rakkaudesta.
Tytöt 1918 on musikaali paitsi sisällissodasta, myös ystävyydestä ja rakkaudesta.Jussi Mansikka/Yle

Pumpulin tytöt jäivät sisällissodan jalkoihin  

Kävin tammikuussa viileän ammatillisesti itkemässä läpi liki kolmetuntisen Tytöt 1918-suurmusikaalin, enkä todellakaan ole yleensä niin sanotusti musikaali-ihmisiä.

Tampereen Työväen Teatterin sisällissotaesitys oli juuri sitä, mitä teatteri voi parhaimmillaan olla - koko työryhmän läpäisevästä lahjakkuudesta koskettavaan tarinaan ja sellaiseen kokonaisnäkemykseen, joka saa tuntemaan ja ajattelemaan.

Lue myös: Pumpulitehtaan tamperelaistyttöjen nuoruus jää sisällissodan jalkoihin Tytöt 1918 -musikaalissa

Sanna Vilkman

3

Kännykkä kädessä.
The New York Timesin podcast-sarja Caliphate vie Isisin kalifaattiin.Kalevi Rytkölä / Yle

Podcast-sarja Caliphate

Vuoden puistattavimpia hetkiä vietin kuulokkeet päässä lenkkipolulla. Podcast-intoilijana lähdin äänikerronnan siivin Isisin kalifaattiin. Järkytyin, kuinka arkiseen sävyyn terrorikoulutukseen osallistunut nuorukainen kertoi tappamisharjoituksistaan. Ja liikutuin, kesken juoksun, kyyneliin, kun mieleltään raunioituneet lapsiorjat osoittivat elpymisen merkkejä.

The New York Timesin tuottama podcast-sarja Caliphate (siirryt toiseen palveluun) on toki tutkivaa journalismia, mutta vähintään yhtä paljon se edustaa tarinankerronnan taidetta ja ihmisäänen voimaa.

Santtu Natri

4

Kadonneen lapsen tarina päättää Elena Ferranten Napoli-sarjan.
Kadonneen lapsen tarina päättää Elena Ferranten Napoli-sarjan.WSOY

Elena Ferranten Napoli-sarja

Olen miettinyt, voisiko mies kirjoittaa tällaisen romaanisarjan? Kirjoittamista voi verrata näyttelemiseen, mutta tulisiko teoksesta uskottava, kuten Elena Ferrante -nimellä kirjoittavan kirjailijan Napoli-sarjasta. Ferranten oikea henkilöllisyys on salaisuus, ja sen tietää todennäköisesti vain kirjailijan italialainen kustantaja.

Itse jäin koukkuun Elenan ja Lilan tarinaan jo ensi teoksesta lähtien. Miten julma ystävyys voi olla? Kuvitin romaanien tapahtumapaikkoja mielessäni ja luin tarinaa kuin olisin katsellut elokuvaa.

Odotin sarjan viimeistä osaa kuin hullu puuroa. Kadonneen lapsen tarina (WSOY, 2018) jatkaa taidokasta kuvausta yhteiskunnan muutoksesta ja läheisriippuvuudesta. Päähenkilöiden välillä on sairaalloinen, psykologinen jännite, ja ehkä juuri siksi romaanisarja on niin kiehtova. Minulla on teitä ikävä, Elena ja Lila. Ette olisi saaneet jättää!

Jonni Aromaa

5

Vesta
Vesta on kerännyt eniten Emma-ehdokkuuksia. Helmikuussa järjestettävässä gaalassa hän on ehdolla kuuden palkinnon saajaksi.Antti Lähteenmäki / Yle

Vesta ja Ruusut

Tänä vuonna läpimurtonsa tehnyt laulaja-lauluntekijä Vesta on jotain mitä suomalainen musiikkikenttä on kaivannut. Rosoa ja aitoutta ylipuleeratun popmusiikin sijaan. Voi vain hämmästellä kuinka vasta 24-vuotiaan Lohtulauseita-esikoislabumin kappaleet eroista ja epävarmuuksista koskettavat kaiken ikäisiä. Vesta on suomalaisen popmusiikin suunnannäyttäjä.

Kuulijoitaan ei päästä helpolla myöskään tänä vuonna pinnalle noussut nelihenkinen yhtye Ruusut. Bändi ilmoitti reteästi uudistavansa suomalaista popmusiikkia ja elokuussa julkaistu esikoisalbumi lunasti puheet. Ruusujen suosio osoittaa sen, että yleisö on valmis popmusiikkiin, joka ei kertakuuntelulla avaudu.

Lue myös: Vuoden lupaavin pop-tulokas Vesta haluaa haastaa kuulijat: Teen musiikkia, en sirkusta

Lue myös: Vasta muutama julkaistu kappale ja jo supersuosio - Ruusut lupaa uudistaa suomalaisen popmusiikin

Ville Vedenpää

6

kaksi miestä autossa
Babylon Berlin -sarjan päähahmo komisario Gereon Rath (Volker Bruch) ratkoo rikosvyyhtiä 1920-luvun lopun Berliinissä.Beta Film GmbH

Babylon Berlin -sarja

Eurooppalaisittain ennätyskallista tuotantoa hypetettiin jo etukäteen. Kyllä lopputulos kaunis onkin, mutta lopulta minut liimasi sohvaan historiallisen taitekohdan kuvaus, joka paketoidaan hienosti dekkaritarinan ympärille. Weimarin tasavalta on jo loppusuoralla ja Berliinissä eletään kuin viimeistä päivää. Vallan kahvaan pyrkivät keisarille uskolliset joukot, kommunistit ja nousuaan tekevät natsit. Katsoja tietää kuinka siinä käy ja se luo tasoja kaikkeen, mitä tarinan henkilöt tekevät ja ajattelevat.

Lisäksi Babylon Berlin tarjoilee loistavia hahmoja, koko ajan syvemmälle sukeltavan rikosvyyhdin sekä rahalla tehdyn ja yksityiskohtiaan myöten hiotun lavastuksen. Ja mielettömiä tanssiliikkeitä, jotka jättävät omat diskomuuvini pahasti varjoonsa.

Ville Laakso

Katso: Sarjan julkaistut kaksi ensimmäistä kautta Yle Areenassa

Lue myös: Maailmansotien välisen ajan Berliini herää henkiin megabudjetin tv-sarjassa Babylon Berlin – "Käsikirjoitus oli 600 sivua, kuvaussuunnitelma kuin puhelinluettelo"

Lue myös: Babylon Berlin – Saksan kuohuva 20-luku herää henkiin näyttävässä jännityssarjassa

7

Johannes Anyuru
Johannes Anyuru on voittanut Ruotsin Finlandian eli August-palkinnon./All Over Press

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S)

Miten joku voi olla näin taitava! Se on ensimmäinen ajatus, kun lukee ruotsalaisen Johannes Anyurun romaania. He hukkuvat äitiensä kyyneliin (suomennos Outi Menna) on hienosti rakennettu moniääninen dystopia Ruotsista. Kirja kertoo sellaisesta maailmasta, jollaista kukaan meistä ei haluaisi nähdä. Silti se tuntuu olevan valitettavan lähellä.

Anyurun romaani on runollinen, mutta samalla toteava kuvaus Ruotsista, jossa ei hyväksytä kuin puhtaasti länsimaisia arvoja. Ruotsin Finlandian eli August-palkinnon voittanut kirja on yhteiskunnallinen ja tärkeä. Sitä lukiessa tulee surullinen olo, lohduttoman surullinen.

Miia Gustafsson

8

Kuva teoksesta.
Barrie Koskyn ohjaamassa Nürnbergin Mestarilaulajissa otetaan kantaa myös säveltäjä Richard Wagnerin antisemitismiin.Enrico Nawrath / Bayreuther Festspiele

Nürnbergin mestarilaulajat Bayreuthin musiikkijuhlilla

Richard Wagnerin oopperoihin keskittyvä Bayreuthin musiikkijuhlat on jo itsessään kokemus. 142-vuotiaalla festivaalilla nähtiin ensimmäistä kertaa juutalaisen ohjaajan näkemys Wagnerin teoksesta. Ja millainen! Barrie Koskyn tulkinta Nürnbergin mestarilaulajista oli railakas ja mitään kumartelematon. Koskyn ohjaus muistutti, että Wagner oli antisemitisti ja myöhemmin Adolf Hitlerin suosikkisäveltäjä.

Lue myös: Hitlerin suosikkisäveltäjän musiikkijuhlat ovat yltiöelitistiset ja niille on legendaarisen vaikea päästä

Pia Parkkinen

9

Hällas -yhyteen jäsenet
Ruotsalainen rocktulokas Hällas esiintyi elokuussa Lahden Kaupungin äänissä.Hällas / facebook

Hällas ja Kaupungin Äänet

Ruotsalainen Hällas on tämän hetken kiinnostavimpia rocktulokkaita, jonka kosmisessa progeilussa kuuluu ja näkyy mystiikka. Bändi kiersi kuluneena vuonna ahkerasti Suomessa ja oli erinomaisessa live-kunnossa. Hällaksen hurmioiva veto Lahden Kaupungin Äänissä oli vuoden vaikuttavin rockelämys.

Kaupungin Äänet puolestaan on lyhyessä ajassa noussut Suomen houkuttelevimmaksi ja monipuolisimmaksi uutta musiikkia esitteleväksi festivaaliksi, jossa sisällön ohella myös muut puitteet ja järjestelyt toimivat poikkeuksellisen laadukkaasti.

Ensi vuoden odotuslistalle kuuluvat muun muassa All Them Witchesin ja Elderin Suomen-vierailut.

Tuomas Ferm

10

Fork
Nelihenkinen a cappella -yhtye Fork kiersi Fork on Tour -konserttikiertueella. Fork

A cappella -yhtye Fork

A cappella -yhtye Forkin maailmanluokan showt Fork on tour ja So... this is Christmas? -konserttikiertueilla. Nelihenkinen Fork nostaa rokkistaradiivailun ja a cappella -laulun aivan uusiin sfääreihin ja tekee sen yksityiskohtia myöten tyylikkäästi. Näillä keikoilla on pakko tanssia!

TJEU: Mia Hafrénin viettelevä Petteri Punakuono tai Kasper Ramströmin seksikäs Last Christmas Forkin Youtube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Paula Tiessalo